Службовця Державного департаменту США звинувачено у виготовлені нелегальних віз та отриманні хабарів від українського посередника

Службовця Державного департаменту США звинувачено у виготовлені нелегальних віз та отриманні хабарів від українського посередника
Вашингтон, 11 лютого 2003 – В американському суді столичного округу Вашингтон Александра Мееровіча – службовця Державного департаменту США звинувачено у виготовлені нелегальних віз та отриманні хабарів від українського посередника.

Згідно з документами американського суду, які отримало Радіо Свобода, кар’єрний службовець зовнішньополітичного відомства США Александер Мееровіч визнав себе винним у нелегальній видачі віз для осіб із України, Словаччини, Чехії та інших країн. Згідно з обвинуваченням, Александер Мееровіч почав займатися нелегальною діяльністю після зустрічі у січні 2000 року у празькій корчмі з “броукером” – посередником із України. У дипломатичному представництві США у Чеській Республіці Мееровіч займав посаду заступника генерального консула й мав право ухвалювати видачі віз. Згідно з пропозицією українського посередника американський службовець погодився за 250 доларів нелегально оформляти візи для осіб, яким раніше було відмовлено у можливості відвідати Сполучені Штати. Щоправда нелегальна оборудка набрала нових кримінальних оборотів з січня 2002 року, коли за оформлення віз було не лише підвищено ставку до п’ятисот доларів, а й український посередник запропонував як кандидатів на оформлення віз осіб, які послуговувалися викраденими (переважно) чеськими паспортами. Фотографії на тих нелегальних документах було замінено знімками нових клієнтів. Згідно з розслідуванням досі відомо про оформлення 85 нелегальних віз, за що американський службовець отримав хабарі у загальній сумі близько 50 тисяч доларів.

Вирок у цій справі буде винесено 3 червня в суді столичного округу Вашингтон. При чому, як зазначив в розмові з Радіо Свобода представник прокуратури США, колишньому службовцю Державного департаменту загрожує штраф у розмірі до 250 тисяч доларів та максимально десять років ув’язнення. Щоправда представник американської юстиції відмовився оприлюднити будь-які подробиці про посередника з України. Адже у судовому документі вказано на те, що підсудний Александер Мееровіч зобов’язується й погоджується співпрацювати з американським правосуддям й надати усю інформацію не лише у розслідуванні справи нелегальних віз, а й в пов’язаних з цим інших кримінальних справ.