Арабським лідерам не вдалося домовитися про деталі

Арабським лідерам не вдалося домовитися про деталі
Прага, 3 березня – Ліга арабських держав, що завершила свій самміт у суботу, у заключному комюніке закликала Ірак до співпраці, і виступила проти іноземного втручання у справи арабської «нації». Проте оглядачі зазначають, що далі цих загальних слів єдність голів арабських держав не пішла. Тему продовжує Марія Щур.

Телевізійні трансляції самміту нагадували змагання серед арабських лідерів на звання найбільшого націоналіста, говорить журналіст британської газети Файненшиал Таймс. Лідерство досить довго утримував лівійський лідер полковник Муаммар Кадаффі, який звинувачував арабські країни у співпраці зі США. Саудівську Аравію він звинуватив у тому, що країна «уклала угоду із дияволом», коли запросила американське військо у 1990 році для оборони своїх кордонів.

У свою чергу коронний принц Абдулла та фактичний правитель Саудівської Аравії нагадав, що його королівство є оборонцем ісламу. А самого лівійського лідера він звинуватив у тому, що той здобув владу за допомогою американців.

Щоб уникнути війни, Об'єднані Арабські Емірати запропонували закликати іракського лідера Саддама Хусейна відійти від керівництва країни та виїхати за кордон. І хоча іракський міністр закордонних справ звинуватив представника Арабських Еміратів у виконанні ворожої волі і цю ідею було відкинуто, на самміті відчувалося, що така надія зігріває багатьох арабських лідерів, пише кореспондент британської газети.

Проблема, на думку оглядачів, лише у тому, що арабські лідери, які не мають широкої підтримки у себе вдома, побоюються відкрито підтримувати ідею вигнання. Тим більше, що американський державний секретар Колін Пауелл звернувся до арабських країн напередодні самміту із проханням ухвалити цю пропозицію.

На думку оглядачів, побоювання, що арабські лідери виглядатимуть хоч у чомусь проамериканськими, також змусило їх відкинути і ідею започаткувати реформи в арабському світі, особливо щодо ширшої політичної репрезентації влади. Самміт лідерів арабських країн засвідчив, що авторитарні правителі регіону всерйоз занепокоєні наслідками можливого зовнішнього втручання перш за все для політичного ладу у їхніх власних країнах На підтвердження цієї думки, британський щоденник цитує одного з йорданський чиновників, присутніх на самміті: «Будь-який арабський лідер зараз говорить про державне будівництво, але насправді їх непокоїть питання, як втриматися на власних ногах протягом іракської кризи».