Минулої суботи, 8 березня, до однієї з празьких дискотек не впустили групу українських студентів

Минулої суботи, 8 березня, до однієї з празьких дискотек не впустили групу українських студентів
Прага, 13 березня, 2003 - Кілька років тому по Чехії прокотилась скандальна історія про те, як в одному з буфетів малого північно-чеського містечка ламаною українською мовою було написано, що горілки українцям не подають. Факт дискримінації був очевидним. Тоді про українських громадян у Чеській Республіці знову заговорили. У пресі й по телебаченню дебатували про те, як українці тут працюють, при тому, часто на чорно, про те, хто і як наживається на заробітчанах з України, в яких /часто нелюдських/ умовах вони живуть. Словом, чи не вперше була поставлена проблема: українські громадяни в Чехії – це не тільки факти злочинності, але насамперед - важка і надзвичайно важлива для чеського господарства, передусім – будівельної сфери, праця десятків тисяч українців по всій країні. У січні цього року один чеський підприємець взагалі заявив, що без роботи українських заробітчан будівництво в Чехії зупиниться. Однак тенденція негативного ставлення чеського суспільства до українських громадян, як видно, залишилась. Факти злодійства чи бандитизму окремих громадян переносяться на всіх українців. Як сьогодні зазначає інформація ЧТК – Чеського телеграфного агентства, групу молоді, серед якої були громадяни України, які навчаються в чеських вузах, не впустили до однієї з празьких дискотек. Факт на місці вдалось перевірити Борисові Чикулаю - представникові ’’Форуму українців’’ - громадського об’єднання українців у Чехії. Ось що він повідомив Радіо ’’Свобода’’:

Борис Чикулай: «Коли ми підійшли до входу дискотеки, то відразу нам поставили запитання:«Чи ви є українцями?» На відповідь «Так» охорона сказала, що українцям вхід на диско «Летна» заборонений. Ми запитали, чому. Сказали: «Просто. Українцям вхід заборонений».

Група українських громадян вирішила звернутись до поліції, котра, приїхавши на місце, за повідомленням ЧТК, відреагувала так: ’’А чому ви ходите туди, куди вас не впускають ?’’ Однак після наполягань все ж протокол був складений. Далі покривджені молоді люди вирішили передати до суду скаргу про дискримінацію. Вони також подали заяву чеському омбудсманові. Далі Борис Чикулай продовжує: «Ми надіслали прес-реліз до всіх організацій, які займаються правами людини тут, у Чехії. Ми маємо інформацію, що і інші клуби не впускають саме за національною ознакою».

За словами Бориса Чикулая, тепер об’єднання ’’Форум українців” чекає на відповідь судових органів і сподівається справу про порушення прав людини виграти.