Зерновий ринок: експерти говорять, нічого особливого не відбувається

Зерновий ринок: експерти говорять, нічого особливого не відбувається
Прага, 26 березня – Вістка про затримання у понеділок колишнього міністра сільського господарства та віце-прем’єра України Леоніда Козаченка зуміла пробитися через товщу воєнних повідомлень з Іраку і у західні засоби масової інформації. Адже до нього перед українським судом за звинуваченнями у махінаціях постав лише один колишній урядовець – Юлія Тимошенко, але звинувачення проти неї так і не були доведені. Тему продовжує Марія Щур.

З початку року в Україні ціни на зерно підскочили на понад 20%. Не те, щоб це було якоюсь особливою новиною, бо за словами аналітиків, подібна ситуація відбувається щороку, але цього року на неї вирішили звернути особливу увагу. Президент Леонід Кучма наказав прокуратурі провести розслідування у зерновому ринку, і в результаті цього розслідування з’ясувалось, що в Україні дефіцит зерна. За офіційними даними, минулого року було зібрано 38 мільйонів 800 тисяч тонн зерна, а продано з нього 10 мільйонів тонн.

Проте прокуратура вважає, що справній урожай був набагато нижчим. Заступниця Генерального прокурора Тетяна Корнякова, яку цитують українські інформаційні агентства, чомусь оперує цифрою у 40 мільйонів тонн, і говорить, що цифру потрібно поставити під сумнів. А Леоніда Козаченка прокуратура ,серед іншого, звинувачує у тому, що він здійснював тиск на виробників, щоб вони продали зерно раніше і на невигідних для себе умовах.

Однак експерти, з якими розмовляло Радіо Свобода, говорять, що нічого особливого цього року на зерновому ринку не відбувається. Директор аналітичної компанії Украґроконсалт Сергій Теофілов зауважує, що селяни здебільшого продають зерно влітку і восени, бо їм потрібно розрахуватися із кредитами, і вони не мають можливості зберігати зерно. До весни звичайно минулорічний врожай вичерпується, і ціни починають зростати. Проте, за словами експерта, ще минулого тижня ціни стабілізувались через продаж частини зернових резервів держави, і частково за рахунок імпорту із Росії. Також зростання цін на зерно стримують контрольовані ціни на хліб.

Щодо врожаю, то експерт американського міністерства сільського господарства Марк Ліндеманн говорить, що він приблизно відповідав очікуванням. «У серпні 2002 року ми передбачали, що врожай пшениці буде близько 17 з половиною мільйонів тонн. Це прогноз базувався на погодних умовах, на повідомленнях від нашого аташе та супутникових даних. Але офіційна цифра кінцевого врожаю пшениці була 20 з половиною мільйонів тонн», - говорить американський експерт. Далі він зазначає, що хоча прогнози американського міністерства сільського господарства є доволі точними, такі розходження не викликали якогось особливого здивування.

Щодо звинувачення у приписках, то ,за словами ще одного українського експерта, маніпуляції у межах 10% були звичайним явищем в Україні і також не викликали подиву.

Чим ситуація відрізняється цього разу, очевидно, стане зрозуміло лише після початку судових слухань у четвер.