«Український батальйон в Кувейті відчищатиме заплямовану репутацію президента» - Адріан Каратницький

«Український батальйон в Кувейті відчищатиме заплямовану репутацію президента» - Адріан Каратницький
Прага, 4 березня 2003 – Скерування спеціального батальйону до Кувейту було спробою української влади прорвати міжнародну ізоляцію, в яку потрапила Україна через скандали навколо її президента, вважає відомий американський політолог. Колишній голова американської правозахисної організації Freedom House, Адріан Каратницький вважає, що цей крок на зустріч Америці та запропоновані українським президентом політичні реформи в Україні є лише спробою залишитися при владі. Детальніше з поглядами американського політолога, що їх друкує впливовий американський діловий часопис Wall Street Journal, вас ознайомить Марія Щур.

Один із найпослідовніших критиків українського президента у Сполучених Штатах, Адріан Каратницький не вірить у щирість української влади, яка надіслала спеціальний батальйон до Кувейту для боротьби із можливими наслідками хімічної, бактеріологічної, чи ядерної атаки. Насправді, вважає американський політолог, йдеться про те, що український президент шукає можливості наладнати контакти із Заходом після скандалу із «Кольчугою».

Адріан Каратницький нагадує читачам впливового американського ділового часопису, що після того, як американські спеціалісти підтвердили автентичність запису, на якому президент Кучма віддає наказ про продаж радарної системи до Іраку, Захід ізолював українського президента. Чи був продаж здійснений, так і не було з’ясовано, але дозвіл Леоніда Кучми розцінили у Вашинґтоні як підрив двосторонньої довіри. Крім того, офіційне підтвердження автентичності цієї частини записів непрямо підтвердило правдивість і інших записів президентських розмов, зокрема тих, де йшлося про випадки корупції на найвищому рівні, переслідування політичних противників та причетність президента до зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе.

Міжнародна ізоляція президента призвела до того, що він почав втрачати підтримку олігархів у своєму оточенні, пояснює американський політолог. На його думку, нинішня політична та економічна еліта України побоюється, що конкуренти з Росії скористаються політичною слабкістю Леоніда Кучми та витіснять її з російськомовних реґіонів України. Сутички між різними групами інтересів серед прихильників Кучми стають дедалі частішими, зауважує Адріан Каратницький.

Але невтомний політичний боєць Леонід Кучма не здається. Ще однією спробою його політичного виживання стала уже третя запропонована ним політична система. Перша, нагадує політолог, це та, за якою Україна уже живе, затверджена конституцією президентсько-парламентська система із сильною президентською владою. Друга- конституційні зміни, проведені через референдум,- зосередила б майже усю владу в руках президента. І нарешті третя, запропонована нині система, перенесла б повноту влади до прем’єра, і створила б двопалатний парламент.

За словами Адріана Каратницького, ця зміна має на меті лише захист інтересів президента. Бо передача виконавчої влади прем’єрові позбавила б сенсу майже певну перемогу опозиції на президентських виборах. А створення пожиттєвої посади сенатора врятувало б президента Кучму від можливого судового переслідування.

Проте колишній голова американської правозахисної організації Freedom House Адріан Каратницький вважає, що ці маневри нічого не принесуть українському президентові. Політолог нагадує про долю колись всемогутніх диктаторів Піночета та Милошевича, яким однак не вдалося використати виборчі урни, щоб продемонструвати підтримку народу. Незважаючи на його майже повний контроль над засобами масової інформації та спробами задобрити розлючену американську адміністрацію, не вдасться це і українському президентові, переконаний американський політолог.