Канцлер Німеччини Гергард Шредер висловився за надання Україні статусу асоційованого члена Європейського союзу

Канцлер Німеччини Гергард Шредер висловився за надання Україні статусу асоційованого члена Європейського союзу
Берлін, 9 квітня 2003 – Про це глава німецького уряду заявив у середу в Берліні після зустрічі зі своїм українським колегою Віктором Януковичем. Глава уряду України перебуває в Німеччині з дводенним робочим візитом. Прем’єр-міністр України Віктор Янукович може похвалитися першим успіхом на Заході. Виступаючи в Берліні на спільній прес-конференції, канцлер Німеччини Гергард Шредер заявив: “Звичайно, повз нашу увагу не пройшло те, що в Україні було започатковано процес реформ, які сприяли позитивним зрушенням в українській економіці. Свідченням цьому є відмінні показники економічного зростання”. На його думку, Україна тепер має шанс набути статус асоційованого члена Європейського союзу.

Шредер виступив за вирішення цього питання вже в недалекому майбутньому. Обидва політики розраховують на відчутне розширення торговельно-економічних відносин. І стосується це не лише запланованого проекту щодо модернізації української газотранспортної системи, але також підвищення активності в Україні з боку німецьких середніх підприємств. Віктор Янукович закликав Німеччину підтримати Україну в її прагненнях якомога швидше приєднатися до Світової організації торгівлі. Отже, можна говорити про певні позитивні зрушення у відносинах між Заходом та Україною. Адже, як визнають самі німецькі оглядачі, інтерес Заходу стосовно України після відключення Чорнобильської станції та внаслідок подій 11 вересня 2001-го року помітно знизився.

Проблеми зі свободою слова в Україні теж не сприяли розвитку відносин з західними країнами. До речі, й самому Януковичу доводиться ще боротися за покращення свого власного іміджу. Співробітник мюнхенського Інституту Східної Європи Фолькер Вінценц зауважив: “З німецької точки зору, про якісь особливо погані новини з України нині говорити не доводиться. Навіть спостерігається певна стабільність”. Водночас уряду Януковича, як зауважив Вінценц, досі не вдалося розвіяти в Німеччині побоювання, що склад нинішнього кабінету міністрів України сильно пов’язаний з фінансовими інтересами. Німецький експерт звернув увагу на те, що в минулому в Україні відбувся розподіл влади між окремими зацікавленими групами. “В зв’язку з цим виникає питання, чи зможе Україна і в майбутньому зберегти стабільність та зростання в економіці”, - наголосив Фолькер Вінценц.

Німецький експерт звернув увагу на низький рівень західних інвестицій в українську економіку. На його думку, це залежить не стільки від інвесторів, скільки від самої України. “Інвестори йдуть туди, де вони можуть заробити і де на них чекає лише обмежений ризик. Таким чином стриманість західних інвесторів свідчить, що в Україні ще не створено всіх необхідних для капіталовкладення передумов”, - зауважив Фолькер Вінценц. Так, німецькі підприємці й надалі скаржаться на недосконалу податкову систему, наголошують на потребі підвищити правовий захист іноземних інвесторів та прискорити процес приватизації.