«Багдадському злодієві» й не снилося… ($800 млн.)

Сергій Драчук «Багдадському злодієві» й не снилося… ($800 млн.)
Прага, 24 квітня 2003 – Американські військовослужбовці знайшли останніми днями в одному з житлових кварталів Багдада приховані гроші. І чималі: ледь не 800 мільйонів доларів – готівкою, стодоларовими банківками. Американці тепер намагаються встановити, звідки взялися такі гроші в країні, де не кожен заробляє й 2 тисячі на рік у тих самих американських доларах, – та ще по 13 роках міжнародних санкцій.

Великі гроші завжди оповиті таємницею. І не тільки їхнє походження: цього разу навіть повідомлення про саму знахідку різняться. Одні кажуть, що на алюмінієві скриньки – за деякими даними, з печатками Банку Йорданії – американські військові просто натрапили в порожньому будинку в центрі Багдада, в престижному районі неподалік одного з палацових комплексів колишнього режиму. Інші додають, що не просто натрапили – то був обшук у домах чільних представників партії Баат та Республіканської ґвардії. Іще одну версію подав речник американського війська бригадний генерал Вінсент Брукс: «Під час акції з припинення мародерства солдати 3-ї піхотинської дивізії виявили значну кількість грошей за подвійною стіною…»

До цих приблизно 656 мільйонів доларів за кілька днів додалися ще 112 мільйонів – їх знайшли в тому самому районі Багдада, цього разу в кількох собачих будах чи стайнях. Тепер експерти перевіряють, чи справжні ці гроші – а вони принаймні дуже схожі на справжні – і намагаються встановити, звідки з’явилися в Іраку такі суми, річний заробіток майже 400 тисяч пересічних іракців.

Перспективи визначити це зовсім малі. У світі обертається понад 600 мільярдів доларів США готівкою, з того відсотків із 55 поза межами Сполучених Штатів. Пересування окремих банківок за їхніми числами практично не відстежується. Один із можливих слідів, що його, за повідомленнями, перевіряють слідчі, – це дані про те, що в центральному банку Йорданії було якось знято з рахунку мільярд доларів; якщо це гроші з тієї операції, то бракує ще кількасот мільйонів.

Один із фахівців, що вміє визначати походження грошей, професор права Університету Нотр Дам у Сполучених Штатах Джимі Ґуруле звертає увагу на обставини, за яких знайшли нинішні сотні мільйонів: «Те, як вони зберігалися, викликає особливу підозру – ба й більше, ніж підозру. Ну, не тримають понад півмільярда за подвійною стінкою, якщо не хочуть щось приховати – приховати, з чого ці гроші походять, – і, звичайно ж, є занепокоєння, що гроші мають нелеґальне походження».

Ґуруле, – який, серед іншого, з’ясовував джерела фінансування Аль-Каеди, – висловлює й іще одне припущення: гроші ховали, бо режим Саддама Гуссейна хотів використати їх на нелеґальні закупівлі – як-то зброї масового знищення – або й просто для власного вжитку.

А тим часом для власного вжитку з них вирішили скористатися кілька американських військовослужбовців. У цій справі, за повідомленнями, вже допитано принаймні п’ять військовиків – і вже повернуто близько 900 тисяч доларів, що їх солдати поцупили з алюмінієвих скриньок, хоча, схоже, вкрадено було більше.

Американські військові обіцяють, що, коли тільки банківки не виявляться підробками, то незалежно від походження цих грошей уся сума перейде майбутньому ірацькому урядові.