14-го травня завершується громадське обговорення політичної реформи, запропонованої Президентом України. У Запоріжжі останніми, хто висловився з цього приводу, були депутати обласної ради

Леся Кленович 14-го травня завершується громадське обговорення політичної реформи, запропонованої Президентом України. У Запоріжжі останніми, хто висловився з цього приводу, були депутати обласної ради
Обговорення законопроекту “Про внесення змін до Конституції України” відбулося на всіх підприємствах регіону, у громадських і політичних організаціях, навчальних закладах всіх рівнів акредитації, профспілках, ЗМІ тощо.

Упродовж терміну обговорення працювало майже півтори сотні громадських приймалень. Соціологи ЗДУ провели моніторинг громадської думки. До Міністерства юстиції України від Запоріжжя надійшло вже близько двохсот пропозицій. Практично на кожному зібранні точилися дискусії з приводу двопалатного парламенту.

За словами заступника голови Запорізької облради Олександра Бережного, нинішня однопалатна модель відповідає, по-перше, захисту інтересів регіону (завдяки депутатам-мажоритарникам), по-друге – стратегічним підходам (завдяки депутатам, що пройшли до парламенту за партійними списками).

Звісно, проект, запропонований Леонідом Кучмою, - не догма, а поштовх, що стимулює громадську активність, - погодились депутати облради і розпочали дебати.

Найактивнішою була опозиція. Депутат Ляшенко зокрема зазначив, що питання двопалатного парламенту порушувати недоцільно: “У нас є парламент і він має бути єдиним. Чому? Тому що нижня палата – це будуть хлопчики на побігеньках, а верхня палата у особі наших представників від областей - так би мовити, агентів Кучми - буде зверху. Над нижньою завжди висітиме сокира розпуску, і вона буде просто ширмою демократії. А демократії ніякої не буде.”

З паном Ляшенком погодився й депутат Шевченко: “Моя пропозиція: я не проти обговорення сьогодні цього питання на сесії, а щоб ми не ухвалили рішення підтримати всі пропозиції Президента. Я з половиною пропозицій погоджуюсь, а з половиною категорично не погоджуюсь. І не тому, що я особисто не погоджуюсь, а я думаю за людей, за країну! Як можна підтримувати пропозиції Президента про двопалатний парламент? Ми за демократію, так давайте ж обирати будемо, а не призначати.”

Найбільш жорсткою була думка депутата Берези: “Таке нововведення руйнує стабільність Конституції, порушує принцип розподілу функцій влади, відповідно до якого єдиним органом законодавчої влади є Верховна Рада. Ось чому внесені Президентом пропозиції щодо змін до Конституції своїм змістом не відповідають інтересам суспільства, є соціально небезпечними та ведуть до фактичної ліквідації парламентаризму. Я повністю розділяю точку зору Олександра Мороза, що жоден чесний юрист, жоден чесний політолог чи політик не сказав доброго слова про винесений на всенародне обговорення проект. За логікою, Президент мав би розібратися з тим, хто виставив його на всенародний глум з таким недолугим проектом.”

Реакцію більшості депутатів облради на слова Анатолія Берези передбачити неважко. Адже 80% з них об”єднані у найбільшу регіональну фракцію “За розвиток Запорізького краю”, яку очолює сам губернатор Карташов.

Тому на сесійному засіданні, яке завчасно залишила нечисленна опозиція, ухвалене рішення: “Підтримати пропозицію Президента України щодо проведення політичної реформи в Україні”.