Керівники країн Європейського Союзу і Близького Сходу закликали сьогодні якнайшвидше втілити новий близькосхідний мирний план, так звану «шляхову мапу»

-- no author -- Цей план був темою дискусій на засіданні в Греції міністрів закордонних справ країн ЄС і Середземномор’я.
Цей план був темою дискусій на засіданні в Греції міністрів закордонних справ країн ЄС і Середземномор’я.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Сільван Шалом наголосив сьогодні на головному застереженні ізраїльської сторони: палестинські біженці з території Ізраїлю в жодному разі не отримають права повернутися: «Ми маємо одну-єдину єврейську державу, яку оточує 22 арабські країни вже зараз, іще до створення палестинської держави. Проблему біженців мають вирішити самі ті країни, де вони зараз живуть. У жодному разі біженці не переселяться до Держави Ізраїль».

Міністр закордонних справ Франції Домінік де Вільпен зустрівся сьогодні в Рамаллі на Західному березі Йордану з прем’єр-міністром Палестинської автономії Махмудом Аббасом і з її головою Ясиром Арафатом. Він закликав обидві сторони, і палестинську, і ізраїльську, пристати на підготований міжнародною спільнотою мирний план: «Його прийняття ізраїльтянами опісля прийняття палестинцями відкриває нову сторінку в історії реґіону. Дуже важливо, щоби кожен серйозно поставився до своєї відповідальності зараз, коли вирішується саме майбутнє».

Арафат привітав схвалення плану Ізраїлем, але заявив, що ізраїльські застереження щодо плану «породжують сумніви».