Україна не змогла перемогти на Євробаченні з англомовною піснею

Юрій Свірко Україна не змогла перемогти на Євробаченні з англомовною піснею
Мінськ, 27 травня 2003 - Під час ризького конкурсу пісні “Євробачання-2003” Україна, яка вперше в історії брала в ньому участь, зайняла 14 місце з 26 можливих, тобто очолила другу половину списку учасників. Україну представляв Олександр Пономарьов з піснею “Аста ла віста, бейбі!”, яку написав ізраїльський композитор Цвіка Пік.

Перше місце на ризькому конкурсі зайняла представниця Туреччини, друге – Бельгії, третє – російська група “Тату”. Україна не потрапила навіть до першої десятки, попри всі сподівання на те, що англомовна пісня зможе додати голосів міжнародної аудиторії. Голосували за Україну тільки Польща – 10 балів, Росія – 8 балів, Латвія – 5, Ізраїль – 4 і Естонія – 3 бали. Всього Україна набрала 30 балів, і саме завдяки тим країнам, де чудово розуміють українську мову.

Я попросив прокоментувати підсумки представника України Олександра Пономарьова.

Кореспондент: Наскільки успішним цей конкурс був для України і для Вас?

Пономарьов: Він успішний для України, тому що Україна бере в ньому участь…

Сказав у інтерв”ю радіо “Свобода” в Ризі Олександр Пономарьов.

На конкурс він привіз групу підтримки, до якої входили віце-прем”єр Дмитро Табачник, відомий боксер Володимир Кличко, який, до речі, прилетів до Латвії без візи, тому ще не знав, що для громадян України вона потрібна, а також російська поп-зірка Філіп Кіркоров, який після оголошення підсумків сказав, що у групи “Тату” і так усе в порядку – за ними величезна армія шанувальників у всій Європі, а українця Олександра треба підтримати. Ось які слова підтримки відшукав Філіп Кіркоров:

Кіркоров: Вже перемога для України, що тут сьогодні, на цьому великому форумі пісні, український виконавець-зірка, пісня…

Кореспондент: Українці кажуть, що пісня не українська…

Кіркоров: Конкурс який? Інтернаціональний. Тому й пісня інтернаціональна. Взагалі це міжнародний фестиваль, і пісні повинні виконуватися на міжнародній мові – мові кохання. Вона про кохання? Про кохання. Неважливо, якою мовою вона звучить – українською, російською, англійською, німецькою, івритом. Це не має жодного значення. Чудовий голос, чудовий артист, і група підтримки теж не остання: Кличко з Кіркоровим.

Але на думку музичного оглядача ризької газети “Неаткарига Рита Авізе” Маріса Круміньша, Україна й не могла перемогти з англомовною піснею. Все ж таки дебюту від цієї держави на конкурсі Євробачання чекали саме українською мовою. А так Олександр Пономарьов, за словами Маріса Круміньша, просто згубився серед однотипних попсових творів. “Українці бажали бути як усі – саме так і сталося”, – сказав ризький журналіст.