Російська преса про участь України у Петербурзькому саміті СНД та про інцидент з українською парламентською делегацією, яка могла загинути в авіакатастрофі з вини працівників російського аеропорту

Петро Кагуй Російська преса про участь України у Петербурзькому саміті СНД та про інцидент з українською парламентською делегацією, яка могла загинути в авіакатастрофі з вини працівників російського аеропорту
Прага, 2 червня 2003 року - Короткий і не надто результативний Петербурзький саміт СНД викликав чимале здивування російської преси. А найбільше, чим були вражені журналісти (і не лише російські) – це прес-конференцією за підсумками саміту за участі лише одного Президента України Леоніда Кучми, як нинішнього головуючого в СНД. Дехто побачив у цьому певну таємницю і навіть спробував розгадати її.

Такого на самітах СНД ще було, щоб підсумкову прес-конференцію проводила лише одна людини, - зауважує у понеділок російський часопис «Газета». За словами автора статті, «журналісти чекали на прес-конференцію. Із кожним з президентів приїхала своя група журналістів, і усі шукали можливість почути, так би мовити, «свого» лідера». І раптом якось тихенько з’явився лише один Леонід Кучма, головуючий в СНД, зі словами: «У нас повна демократія... Всі проголосували і вирішили, що я вийду один».

Інший російський часопис «Независимая газета» пише про версію, що прес-конференцію за участю усіх президентів - було зірвано лише тому, що Володимир Путін і його однодумці не захотіли сидіти перед телекамерами разом із президентом Труменистану Сапармуратом Ніязовим». «Та й у інших вождів були приводи для взаємного незадоволення. Не даремно у Леоніда Кучми вирвалося, що «обговорення назрілих проблем відбулося бурхливо», - зауважує «Независимая газета».

Часопис «Время новостей» не без іронії пише, що Леонід Кучма за 4 хвилини зумів підвести підсумки «бурхливих дискусії» на саміті СНД, який ,на думку газети, фактично провалився.

Московська газета «Коммерсант» повідомляє, що під час саміту СНД Леонід Кучма дав інтерв’ю грузинській незалежній телекомпанії «Руставі-2», яке викликало у Грузії політичний скандал. Кучма заявив, що глави співдружності ухвалили рішення продовжити термін дії мандату миротворчих сил СНД на 10 років, укомплектованих російськими військовослужбовцями. Керівникові грузинського МЗС довелося заперечувати цю інформацію. За його словами, абхазьку проблему на саміті взагалі не обговорювали, а лише заслухали інформацію про домовленість президентів Грузії і Росії, згідно з якою продовжено мандат російських миротворців у зоні конфлікту.

Чималу увагу російської преси викликав також інцидент із делегацією українських депутатів, чий літак,повертаючись з Японії, зробив посадку у Хабаровську для дозаправки пальним. Очолював делегацію голова Верховної Ради Володимир Литвин.

«Літак з українською делегацією міг упасти неподалік Хабаровська». «Новий українсько-російський політичний скандал спровокували авіатори», - наголошує «Российская газета». Автор статті цитує висловлювання Володимира Литвина: «Після Року України в Росії, під час Року Росії в Україні подібний інцидент – небезпечний симптом, який демонструє, що росіяни не поважають українських керівників», - заявив голова Верховної Ради України.

А ось що пише російський часопис «Известия»: «Якщо факт заправки некондиційним гасом підтвердиться, то це означатиме, що група українських парламентаріїв перебувала на волосині від загибелі, причому з вини працівників російського аеропорту», - кінець цитати.

Про цей інцидент у суботньому числі пише також московська газета «Коммерсант». Виліт літака з некондиційним паливом міг призвести до сумних наслідків. Аналогічний випадок відбувся в 1997 році. В Іркутську розбився літак «Руслан», заправлений гасом, у якому було мало речовини, що запобігає замерзанню, - наголошує часопис «Коммерсант».