Керiвник Європейського союзу Хав’єр Солана на завершення вiзиту до Белграда виступив проти подiлу Державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя. В рамках балканського турне Солана вiдвiдав Косово та Македонiю

Михайло Рамач Керiвник Європейського союзу Хав’єр Солана на завершення вiзиту до Белграда виступив проти подiлу Державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя. В рамках балканського турне Солана вiдвiдав Косово та Македонiю
Белград, 6 червня 2003 – Етнiчнi албанцi сподiвалися, що основною темою розмов буде початок дiалогу про врегулювання статусу провiнцiї. Однак вiзит Солани проходив у тiнi злочину у Косовi, де невiдомi уночi iз вiвторка на середу закатували до смертi трьох сербiв і вiдтак пiдпалили їхню хату. Сербська сторона упевнена, що це справа рук албанських екстремiстiв. Тим часом офiцiйна влада, а саме президент Косова Iбрахiм Руґова, прем’єр Байрам Реджепi та iншi урядовцi засудили злочин. Крiм того, керiвники косовських iнституцiй пообiцяли обуреному Соланi, що вживуть усiх заходiв, щоб виявити й затримати вбивць. У зв’язку з цим Руґова й iншi лiдери були змушенi вiдповiдати на неприємнi запитання щодо безпеки сербського населення та безкарного насильства албанських екстремiстiв.

Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї Мiхаел Штайнер сказав, що дiалог про статус Косова все таки розпочнеться на самiтi Європейського союзу 21 червня у Солунi. За словами Штайнера, вiн на самiтi очолюватиме “багатоетнiчну делегацiю Косова iз єдиною полiтичною платформою”. Iншими словами, Штайнер вiдкинув як вимогу албанцiв, щоб лише їхнi представники вели переговори з Сербiєю, так i вимогу косовських сербiв, щоб вони входили до складу делегацiї офiцiйного Белграда.

А у Белградi Соланi довелося почути неприємнi запитання щодо насильства над сербами у Косовi. Усi зводилися до твердження, що мiжнародне спiвтовариство потурає етнiчним албанцям.

Iншою темою iнтенсивних розмов були вiдносини мiж Сербiєю i Чорногорiєю в рамках Державного об’єднання та бажання Белграда якомога швидше розпочати процес приєднання до Європейського союзу. Солана зустрiвся з главою Державного об’єднання Светозаром Маровичем, мiнiстром закордонних справ Ґораном Свилановичем, прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Живковичем, трьома заступниками прем’єра та iншими урядовцями, включаючи й екс-президента Воїслава Коштуницю, який наразi неформально очолює опозицiю. Сербам не було важко погодитися зі спiврозмовником, який вiдверто виступив проти подiлу державного об’єднання. На його думку, Сербiя i Чорногорiя повиннi йти до Європи разом, а не поодинцi.

З Белграда керiвник Європейського союзу виїхав до Подґорицi з намiром повторити те саме президентовi Филипу Вуяновичу й прем’єровi Мiлу Дюкановичу, котрi виступають за проголошення незалежностi Чорногорiї.