Чи дізнається світ правду про Чорнобиль?

Мар’яна Драч Чи дізнається світ правду про Чорнобиль?
Наталя Мусієнко, Мар‘яна Драч

9 липня 2003-го року - На Чорнобильській АЕС у середу зібралися міжнародні донори,щоб проаналізувати хід робіт з переведення станції в екологічно безпечний об‘єкт. Делегацію очолив голова Міжнародного чорнобильського фонду, колишній головний інспектор ООН з озброєнь Ганс Блікс. У складі делегації також чільні представники Європейського банку реконструкції та розвитку, які займаються питаннями ядерної безпеки. Але чи побачать вони справжню картину того, що відбувається зараз у Чорнобилі?

Речник представництва Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Антон Усов, який щойно повернувся з ЧАЕС,поінформував:

“Остання така поїздка буда здійснена у двохтисячному році у березні, і зараз усі делегати побачили, що було зроблено за цей період, тобто, які роботи були проведені на об‘єкті “Укриття” і на сховищі відпрацьованого ядерного палива.

Поки що не можна казати ні про які висновки. Але як на прес-конференції відмічали і Ганс Блікс, голова Чорнобильського фонду, і міністр палива та енергетики Єрмилов, вони задоволені фізичним станом об‘єкту “Укриття”, спорудження нового саркофагу розпочнеться на початку 2004-го року.Він матиме вигляд арки”.

Отже, і український уряд, і міжнародні експерти вважають,що в Чорнобилі все гаразд. Але колишній начальник об‘єкту ”Укриття” Валерій Купний заявив радіо "Свобода," що українська влада втратила контроль над ситуацією:

"Треба було стабілізувати існуючі будівельні конструкції, створити оболонку, під захистом якої упорядкувати радіоактивні відходи всередині об”єкту “Укриття” і створити систему контролю. Однак все, що було зроблено - це так звана арка над старим саркофагом ,який побудовано над зруйнованим четвертим енергоблоком. Роботи із радіоактивним паливом припинені повністю, а стабілізація будівельної конструкції і не починалася. Звичайно, ті люди, які прибудуть на атомну станцію, самі нічого не побачать. А представники української сторони їм нічого і не скажуть, бо починати треба буде із себе і пояснювати, чому втрачено контроль над управлінням проекту.

Якщо говорити загалом про реалізацію міжнародних проектів (що і цікавить представників Асамблеї донорів Чорнобильського фонду “Укриття”), то реальні кошти, які надходять до площадки об”єкту, є в межах кількох десятків відсотків тих грошей, що виділяються, каже пан Купний, наводячи при цьому конкретний приклад:

"На 1 червня цього року в рамках роботи на об”єкті “Укриття” витрачено 139 мільйонів євро із 700 мільйонів зібраних. З цих 139 мільйонів половина пішла на утримання західної групи управління проектами, ще частина грошей на розробку різних концепцій, дослідження, а на конкретні роботи із об”єктом дійшло менше 10% витраченої суми."

Тим часом існує думка, що руйнування будівельних конструкцій чи виникнення пожежі всередині саркофагу нібито не призведуть до нової катастрофи. Хіба що лише до локального забруднення. З чим не погоджується екс-заступник генерального директора станції Валентин Купний:

"Я зараз впевнений, якщо станеться пожежа в об”єкті “Укриття” чи зруйнуються будівельні конструкції, то радіоактивний викид буде за межі зони відчуження. Щонайменше на 100-200 кілометрів. Те, що цього не станеться, гарантувати ніхто не може".