Президентські вибори в Білорусі

Юрій Свірко Президентські вибори в Білорусі
Мінськ, 15 липня 2003 - Чи зможе президент Білорусі Олександр Лукашенко знову брати участь у виборах, як він того хоче?

Секретар Центральної виборчої комісії Білорусі Микола Лозовик заявив, що може бути ухвалений спеціальний конституційний закон, який, не змінюючи статті Конституції про обмеження президентських повноважень двома строками, дозволить Олександрові Лукашенку балотуватися на виборах знов.

Перебуваючи на фестивалі “Слов”янський базар у Вітебську”, білоруський президент Олександр Лукашенко, який минулого тижня звільнив прем”єр-міністра, віце-прем”єра з аграрних питань та міністра сільського господарства, закликав громадян Білорусі: “Ви на чиновників хвилю не гоніть. Я з ними сам розберуся, а ви зі мною розберетеся на президентських виборах”.

Отже, Олександр Лукашенко дав зрозуміти, що братиме участь у виборах президента, хоча білоруська Конституція більше ,ніж 2 президентські строки, не дозволяє. Цю заяву президент Білорусі зробив на тлі масових подейкувань про те, що він планує вже цього року провести референдум про подовження своїх повноважень. Навіть голова спеціальної робочої групи з питань Білорусі в Парламентській асамблеї ОБСЄ депутатка німецького Бундестагу Ута Цапф заявила, що закриття незалежних білоруських газет та мінського бюро російського телеканалу НТВ викликані підготовкою Лукашенка до референдуму про його 3-й президентський строк.

Проте голова комісії з міжнародних справ верхньої палати білоруського парламенту Микола Чергінець, який очолював ініціативну групу кандидата Олександра Лукашенка на останніх президентських виборах 2001 року, в інтерв”ю радіо “Свобода” прокоментував вітебську заяву президента так:

“Олександр Григорович може піти на 3-й строк , якщо треба, й на четвертий , лише за умови, якщо цього захоче народ. Як відомо, Конституція не дає можливості обиратися на 3-й президентський термін. Але якщо під час референдуму на законній підставі, строго відповідно до чинної Конституції це питання буде поставлене й народ проголосує за це, то потім він буде думати, чи треба йому висунути кандидатуру ,чи ні. Поки казати про це не можна, тому що закон забороняє”.

Хоча Конституція Білорусі забороняє президентові обіймати будь-які інші посади, Олександра Лукашенка обрали президентом Національного олімпійського комітету. Президентські юристи пояснюють: оскільки Лукашенко не отримує зарплати від НОКа, то може бути його президентом. Отже, білоруську Конституцію виконують за принципом: якщо не можна, але дуже хочеться, то можна.

Це підтвердив і секретар Центральної виборчої комісії Білорусі Микола Лозовик, який, наголосивши, що нинішня Конституція дозволяє перебувати на посаді президента лише два строки, водночас заявив:

“Може бути варіант такий, що ця норма в Конституції залишиться незмінною, але на референдумі буде ухвалений конституційний акт, який, не змінюючи Конституції, все ж таки дозволить президентові висунути свою кандидатуру”.

Секретар Центрвиборчкому наголосив, що тут ідеться не про конституційний акт союзної держави Білорусі та Росії, який раніше обіцяли винести на референдум уже цього року, а про спеціальний конституційний закон. Такий закон 1991 року ухвалили як у Білорусі, так і в Україні – ним стала Декларація про державний суверенітет кожної з двох тоді ще радянських республік. Заради президентства Олександра Лукашенка можуть ухвалити ще один конституційний закон. Микола Лозовик додав, що в Центральній виборчій комісії немає жодної інформації чи навіть розмов про референдум.

Один з трьох кандидатів під час останніх виборів президента Білорусі 2001 року , лідер білоруської Ліберально-демократичної партії Сергій Гайдукевич на прохання радіо “Свобода” прокоментувати вітебську заяву президента Лукашенка відповів так:

“Ось зараз з Австрії якось тяжко на цю тему розмовляти. Йому казати більше немає чого. З одної простої причини : як він міг би сказати, що він піде? Ви уявіть собі, що розпочнеться в його оточенні. А я ставлюся до цього так, як нещодавно висловився Володимир Володимирович Путін. Він ( тут у Австрії передавали ) однозначно сказав, що жодних третіх термінів у Білорусі не буде”.

Поки голова партії білоруських ліберал-демократів перебуває з візитом у Австрії, у Мінську відбулася зустріч лідерів Білоруського народного фронту, Об”єднаної громадянської партії, Білоруської соціал-демократичної громади, Партії комуністів. На цій зустрічі вони заявили, що понад 65 % громадян Білорусі виступають проти третього строку президентства. Демократичні партії вирішили об”єднати свої зусилля в боротьбі проти подовження повноважень Олександра Лукашенка та створити спільний план такої боротьби.