Зараз головним пріоритетом є встановити автентичність документів, наданих Інституту масової інформації Ігорем Гончаровим, у яких мова йде також про загибель самого Гончарова

Михайло Мигалисько Зараз головним пріоритетом є встановити автентичність документів, наданих Інституту масової інформації Ігорем Гончаровим, у яких мова йде також про загибель самого Гончарова
Прага, 6 серпня 2003 - За повідомленням Інституту масової Інформації, який представляє в Україні інтереси міжнародної організації «Репортери без кордонів», Ігор Гончаров, обвинувачуваний в організації так званої "банди перевертнів", до складу якої входили співробітники міліції, помер 1 серпня 2003 року у лікарні "швидкої допомоги", а його тіло кремували вже 3 серпня. Гончарова вважали важливим обвинуваченим і свідком у справі зникнення й вбивства Георгія Гонгадзе. Громадська організація ІМІ отримала лист на 17 сторінок рукописного тексту від Гончарова із позначкою «відкрити після моєї смерті». У цьому документі є чимало обвинувачень щодо причетних до вбивства Георгія Гонгадзе.

Представниця Інституту масової інформації Алла Лазарева сказала в інтерв’ю радіо «Свобода», що Ігор Гончаров у переданих документах заявляє, що він має інформацію, включно з аудіозаписами та зізнанням, які сховано і якими він готовий поділитися з українською прокуратурою в присутності незалежних свідків. Зараз головним пріоритетом є встановити автентичність документів, у яких мова йде також про загибель самого Гончарова, яку, за його словами, буде представлено як самогубство.

Алла Лазарева

Ми якраз не певні ще, ми не маємо можливості зробити детальну експертизу і дізнатися, чи він (лист) є автентичним. Наскільки я знаю, ми маємо не єдиний екземпляр цього листа, а такі самі копії мають ще пара осіб.

Михайло Мигалисько

Лазарева також пояснила причини, чому вже було оприлюднено на інтернетівській сторінці ІМІ деякі уривки з листа Гончарова.

Алла Лазарева

Отримавши таку інформацію, ми подумали, що вона є суспільно важливою, оскільки стосується вбивства нашого колеги. Ми оприлюднили те, що в нас було, не торкаючись конкретних імен, тому що є презумпція невинності. Доки не доведено, що людина є злочинцем, називати її так не можна.

По-друге, інститут - це громадська організація журналістів. В інституту немає технічної можливості перевірити автентичність, наприклад, почерку Гончарова. Але фахівці це можуть зробити. На те є криміналісти, соціальні працівники прокуратури, які зобов’язані за законом зробити свою роботу... Він (Гончаров) давав свідчення, він був у суді, він був у в’язниці ... Тобто, можна порівняти його почерк (фахівці це роблять) і сказати: він це писав чи не він.

Михайло Мигалисько

Представниця ІМІ повідомила, що копію документів 6 серпня передано заступникові генерального прокурора Віктору Шокіну. За словами Лазаревої, з офісу Генпрокурора повідомили, що інформуватиме ІМІ про перебіг цієї справи.

Алла Лазарева

Може зараз, із залученням Генпрокуратури це питання знову буде поставлене і, можливо, знову питання причини смерті буде з’ясовуватися. Я сподіваюся, принаймні, на це. Або ця людина насправді давала ці всі свідчення, і це просто жахлива історія, або це підробка і також треба знати, хто це зробив і навіщо.

Михайло Мигалисько

Однак Ярослав Кошів, американський дослідник і автор книги «Обезголовлений: вбивство журналіста» сумнівається, що українські слідчі з’ясують обставини вбивства. Уже в минулому слідчі обвинувачували кримінальні елементи у причетності до вбивства Гонгадзе й відтак визнавали недоречність тих заяв.

Ярослав Кошів

Влада симулювала розслідування з метою створити враження серед населення, що розслідування просувається вперед, що, мовляв, уже знайдені вбивці, тощо. Насправді ж, не було жодних зрушень.

Михайло Мигалисько

В інтерв’ю радіо «Свобода» Кошів сказав, що він впевнений у причетності президента України та інших посадовців до загибелі журналіста Георгія Гонгадзе.

Ярослав Кошів

Є більш ніж достатні докази для того, щоб розпочати судовий процес над президентом та його спільниками, які взяли участь у викраденні, а відтак у вбивстві Гонгадзе.

Михайло Мигалисько

На думку Кошева, обвинувачення проти Гончарова сфабриковані, а влада не бажає докопатися до істини.

Ярослав Кошів

Йдеться про колосальну безвідповідальність властей, у цьому випадку міліції. Вона так поспішно провела кремацію тіла людини, що померла за незрозумілих обставин і яку, згідно з заявами властей, можна було вважати свідком вбивства. Це створює незрозумілу ситуацію, яка сприятиме додатковому нарощуванню чуток.

Михайло Мигалисько

Американський дослідник Ярослав Кошів додав, що правда про загибель журналіста Георгія Гонгадзе вирине лише тоді, коли в Україні буде влада, яка бажатиме формувати правову державу.