Словаччина ближчим часом може стати економічним "тигром" Східної Європи

Оксана Пеленська Словаччина ближчим часом може стати економічним "тигром" Східної Європи
Прага, 7 серпня 2003 - Таким є прогноз, який у останньому числі опублікував авторитетний американський журнал “Форбс”. Фахівці зі США вважають, що у Словаччині (по сусідству з Україною) почали формуватись такі ж господарські структури, які свого часу принесли успіх Гонконгу та Ірландії.

Одним з важливих аргументів такого оптимістичного прогнозу американці вважають ріст прямих інвестицій в економіку Словаччини. Від 1999 р. вони зросли з 2 до 10 мільярдів американських доларів. А що притік іноземних вкладів у словацьку економіку не зменшиться, то цьому запорука низький, всього 19%, податок з прибутку як фірм, так і фізичних осіб, який словаки запроваджують уже наступного року. Одночасно у Словаччині запроваджуються зміни в системі охорони здоров’я і соціального забезпечення.

Другим важливим аргументом на користь перетворення Словаччини в економічно успішну країну є, на думку журналу “Форбс”, географічне розташування цієї країни. Звичайними вантажівками, без особливих хитрощів, тобто без зайвих затрат, словаки зуміють швидко доставити свої товари кожному з 350 мільйонів європейців. До того ж, Словаччина наступного року стане членом Європейського Союзу, що означає спрощення багатьох торговельних процедур. Зокрема, країни ЄС розраховують саме на Словаччину у справі покращення торгівлі з Україною та іншими країнами Східної Європи.

Третій аргумент: відносно дешева, стабільна і достатньо кваліфікована робоча сила. У Словаччині робітник отримує в середньому від 3 до 4 доларів за годину, це всього 15 % середньоєвропейської платні.

Словаки випередили багато європейських країн, ухваливши нещодавно найгнучкіші закони, що торкаються оплати сезонних і понаднормових робіт. А за результатами тестів словацькі студенти дістались на найвищі у світі сходинки з математики і природничих наук.

І нарешті, зміна політичної атмосфери в країні. Після відходу пролівого уряду Володимира Мечиара нове словацьке керівництво активно стало на шлях демократичних перетворень, зуміло швидко налагодити діалог із Заходом і США.

Зрозуміло, ідеалізувати ситуації не можна, вважає американський часопис “Форбс”. Зокрема, тривогу викликає високий рівень корупції в країні. Але і за цих умов у Словаччині протягом останнього часу розгорнули виробництво такі світові економічні гіганти, як “Фольксваґен”, “IBM”, “Вір пул”, “Пежо”, “Кімберлі-Кларк”, які в цій невеликій східноєвропейській країні почувають себе комфортно.