Серед натівських ВПС парк елітної бойової авіатехніки Угорщини буде одним із найменших

Василь Плоскіна Серед натівських ВПС парк елітної бойової авіатехніки Угорщини буде одним із найменших
Угорщина, 18 серпня 2003 – Військова реформа в угорських ВПС передбачає збереження в майбутньому всього 14 винищувачів. Буде також зведена до мінімуму й кількість гелікоптерів.

Згідно з заявами керівників генерального штабу збройних сил Угорщини та оборонного відомства цієї країни, в майбутньому з 290 літальних апаратів на потреби армії буде відведено менше шостої частини наявної авіатехніки. Вони пояснюють це тим, що в сучасних умовах немає необхідності утримувати велику кількість літаків і гелікоптерів.

Натомість наступне десятиліття для національних ВПС буде прикметне тим, що уряд виділятиме набагато більше коштів на розвиток і модернізацію штатних літальних засобів, ніж раніше. Наприклад, у рамках реформ замість кечкеметського авіаполку, укомплектованого радянсько-російськими літаками МіҐ-29, до 2009 року буде сформований значно менший підрозділ, але вже на базі шведсько-британських винищувачів “Grippen”.

За словами Іштвана Бочкаї, представника міністерства оборони Угорщини, нині в режимі експлуатації національні ВПС утримують близько 200 винищувачів МіҐ-29. Для державної скарбниці це є чималим тягарем, адже закупівля запасних частин і поточні ремонти обходяться платникам податків у кругленьку суму. Бочкаї каже, що в міністерстві не вважають за потрібне фінансувати реконструкційні роботи на цих літаках.

Не справдилися сподівання угорських авіаторів і щодо винищувачів, отриманих Угорщиною в рамках повернення російського державного боргу. Парадоксальним чином ці літаки не можуть злетіти в небо. Як мовиться у приказці, на тобі ,небоже, що мені негоже…

Очевидно будуть списані з армійського обліку також східно-німецькі, ще НДР-івські “Альбатроси” типу Л-39. Проте поки що невідомо, яку заміну знайдуть їм потім. Не чіпатимуть хіба що вертольотів Ан-26, цих ветеранів ВПС, і Мі-24-і, які добре зарекомендували себе ще під час бойових дій радянського військового контингенту в Афганістані. Отже, з усіма вирахуваннями й скороченнями, зазначають експерти, угорські ВПС будуть найменшими не тільки в НАТО, а й на теренах Центрально-Східної Європи.