Чи справді Україні загрожує фінансова криза, яку пророкує російська преса?

Петро Кагуй Чи справді Україні загрожує фінансова криза, яку пророкує російська преса?
Прага, 21 серпня 2003 - Російська «Независимая газета» у четвер взялася за деякі негативні пророцтва стосовно України у ділянці економіки. В Україні може настати небачена досі бюджетна криза – мовиться у статті під гучною назвою: «Київ готується до масштабної фінансової кризи».

«Міжнародні фінансові організації одна за одною відмовляють Києву в наданні кредитів. Для держави це може обернутися небувалою бюджетною кризою. Окрім цього, аналітики вважають, що бойкот з боку закордонних кредиторів незабаром призведе до відставок у вищих ешелонах влади і поставить хрест на президентських амбіціях деяких українських політиків», - пише у четвер «Независимая газета», зосереджуючи увагу на голові Національного банку України Сергієві Тигипку.

Які ж аргументи наводить московська газета для таких невтішних висновків?

Менше місяця минуло від часу провалу переговорів української урядової делегації з Міжнародним валютним фондом. І попри усі зусилля голови Національного банку України Сергія Тигипка, розгляд питання про відновлення співпраці між Києвом і МВФ був перенесений з серпня на вересень, - мовиться у статті. А буквально через тиждень після цього головний фінансист України отримав новий удар - вже Світовий банк переніс розгляд питання про кредитування України з вересня на жовтень. Аналітики вважають, що це викличе «ефект доміно», коли усі крупні кредитори та інвестори, орієнтуючись на МВФ, з недовірою ставитимуться до України, - наголошує «Независимая газета».

Наскільки серйозними є такі прогнози московських оглядачів? З таким запитанням ми звернулися до керівника відділу міжнародних валютно-фінансових відносин (українського) Інституту світової економіки Олексія Плотникова.

О. Плотников: «Я не знаю, що є реальною причиною цієї статті, Тобто, нічого немає надзвичайного у відносинах України з міжнародними фінансовими інституціями. Дійсно, там зараз немає поточного фінансування, але його немає вже півтора року.

Немає якихось інших причин, які дозволяли б стверджувати, що в Україні буде неминуча фінансова криза. Я пам’ятаю, ще у листопаді минулого року ця газета зверталася до мене. Вони запитували, чи буде після нового року в Україні дефолт? Тобто, можливо, це в такому сенсі, час від часу ця газета якось пророкує якісь фінансові неподобства для України, я не знаю. Але з об’єктивної точки зору, якихось причин для фінансової кризи немає. І це стосується не лише відносин з міжнародними фінансовими інституціями, але й внутрішньої ситуації в Україні», - заявив відомий український економіст Олексій Плотников.

«Независимая газета» також передбачає, що під час вересневого засідання Міжнародної організації з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) Україну не виключать із чорного списку цієї організації.

З цього приводу Олексій Плотников сказав: «Зараз важко сказати, як буде, як не буде. Туди потрапити значно легше, ніж бути викресленим з цього списку. Але формально вимоги FATF Україною задовольняються, тому я знову ж таки не бачу тут нічого такого жахливого, що вона у вересні все ще залишатиметься у FATF. Це не призведе до того, що з Україною не будуть рахуватися у світі, чи що з України піде іноземний капітал. Все буде залишатися так, як воно йде і зараз», - заявив Олексій Плотников, керівник відділу міжнародних валютно-фінансових відносин (українського) Інституту світової економіки.

Отож, чи варто серйозно перейматися невтішними прогнозами московської «Независимой газеты» стосовно фінансової ситуації в Україні? Принаймні, як щойно ми почули, відомий економіст Олексій Плотников вважає, що причин для особливого хвилювання немає.