Найбільша державна субсидія на закупівлю шкільних підручників в Угорщині

Василь Плоскіна Найбільша державна субсидія на закупівлю шкільних підручників в Угорщині
Угорщина, 2 вересня 2003 – Щороку батьки угорських школярів витрачають значні суми із сімейного бюджету на шкільні підручники, тому що в Угорщині держава лише частково покриває потреби навчальних закладів цієї країни в їхніх спробах забезпечити окремі категорії учнів із малозабезпечених родин безкоштовними книжками. У цьому навчальному році, як випливає із заяви представників правлячої урядової коаліції, угорські родини отримали найбільші субсидії з часу введення існуючої системи соціальних виплат на освітні програми.

На практиці допомога держави у цьому році проявилася в тому, що упродовж поточного літа батьки школярів, які подали відповідні заяви в органи місцевого самоврядування, вже вдруге отримали грошову допомогу на закупівлю шкільних підручників. Такі виплати зокрема здійснені 13 серпня в загальному пакеті соціальних виплат для угорських родин, у тому числі й малозабезпечених.

За словами одного з керівників державної комісії з питань освіти, уряд виділив на підтримку програми “Безкоштовний підручник” 7 мільярдів форинтів ( майже 30 млн.$ США ). Ця сума пішла на потреби школярів із багатодітних сімей, неповних родин та сімей, де дорослий, що матеріально утримує неповнолітніх, є інвалідом. Отримають безкоштовні підручники у початкових класах також учні, чиї батьки систематично одержують фінансові допомоги на дітей у зв’язку з низькими матеріальними доходами.

Згідно з планами Угорської соціалістичної партії, яка є більшим партнером правлячої урядової коаліції Угорщини, у наступному навчальному році уряд забезпечить безплатними посібниками згадані категорії дітей не тільки у перших чотирьох класах загальноосвітніх шкіл, але і старшокласників. У 2003 році випускникам, які успішно склали іспити на платних курсах з іноземної мови, а також комп’ютерної справи, держава поверне витрачені на це гроші. Звичайно, йдеться не про всіх старшокласників, а лише тих, що походять із незаможних родин.