Новий міністр – старі проблеми? Коментарі

Богдана Костюк Новий міністр – старі проблеми? Коментарі
Київ, 2 вересня 2003 року.

Богдана Костюк

2 вересня оприлюднений Указ Президента Леоніда Кучми про призначення Костянтина Грищенка на посаду міністра закордонних справ України. Кандидатура Грищенка, за даними агентства “Інтерфакс – Україна”, фігурувала у відповідному списку упродовж кількох останніх місяців. Призначення кадрового дипломата на посаду голови МЗС України здивування у його колег не викликало.

Кадровий дипломат, Костянтин Грищенко закінчив Інститут міжнародних відносин та курси перекладачів ООН у Москві. Працював співробітником секретаріату ООН у Нью-Йорку. Після проголошення Україною незалежності, працював на високих посадах в українському зовнішньополітичному відомстві. Зокрема, очолював дипломатичну місію України при НАТО, був постійним представником України в організації із заборони хімічної зброї. До останнього часу обіймав посаду посла України у США. Перший посол молодої незалежної України у Вашингтоні Олег Білорус, коментуючи призначення Костянтина Грищенка міністром закордонних справ, наголосив:

Олег Білорус

Це очікувана справа. Грищенко – освічений дипломат, має досвід двосторонньої міжнародної діяльності. У цьому відношенні все ніби правильно. Питання лише в тому, що в нього немає власної програми дій стосовно активізації зовнішньої політики України і його часовий горизонт, мандат не перевищує одного року, бо він обмежується терміном повноважень чинного Президента.

Це буде черговий перехідний міністр без програми, без власної стратегії і без ініціативи.

Богдана Костюк

Відомий український письменник і дипломат Юрій Щербак переконаний, що на Костянтина Грищенка чекає чимало праці як на ниві ствердження позитивного іміджу України, так і у боротьбі з бюрократією у надрах МЗС:

Юрій Щербак

Костянтин Іванович Грищенко глибоко знає глобальні проблеми і пройшов дуже непогану школу дипломатичну. Маючи такий досвід роботи у Сполучених Штатах, він піднявся на вищий щабель дипломатичної кар’єри, тому що Вашингтон дає завжди можливість поглянути на світові проблеми, поглянути на позицію України в її відносинах з різними країнами. Так що я переконаний, що його багатий дипломатичний досвід придасться йому .

Разом з тим, я розумію, які не прості проблеми зараз виникають перед ним. Мені здається, що насамперед, це стиль нашого Міністерства закордонних справ, оскільки відчувалася в останні роки величезна забюрократизованість апарату. Апарат великий, він розбух. Сам стиль змінити, надати нового динамізму нашій зовнішній політиці і, звичайно, насамперед, дуже серйозні глобальні проблеми - це поліпшення відносин з США. Треба все ж таки піднімати ці відносини, доводити їх до високого рівня.

А з другого боку, величезні проблеми стоять у зв’язку з наміром створити єдиний економічний простір чотирьох країн - Росії, Білорусі, Казахстану і України. Тут роль міністра закордонних справ величезна, його апарату, яким чином зможуть належно, гідно відстоювати національні інтереси України.

Богдана Костюк

Слово народному депутатові , одному з попередників Грищенка на посаді міністра закордонних справ України Геннадієві Удовенку:

Геннадій Удовенко

Це кар’єрний український дипломат. До речі, він походить з сім’ї українського дипломата. Його батько Іван Филимонович Грищенко був постійним представником України при Європейському відділенні ООН. А Костя, його син - успадкував... Формується династія українських дипломатів.

Я дуже радий за Костянтина Івановича Грищенка. Він починав як аташе, а тепер призначений міністром закордонних справ. Він всі щаблі дипломатичної служби пройшов. Людина виключно високої ерудиції, сучасна, сучасного мислення, патріот України. Це дуже твердий горішок. Він проводив дуже складні переговори: і з питань роззброєння, коли працював у Міністерстві закордонних справ, переговори щодо укладення Договору про дружбу і співробітництво між Україною і Росією.

Богдана Костюк

І набутий досвід, переконаний Геннадій Удовенко, дозволить новопризначеному міністрові гідно захищати національні інтереси держави на міжнародній арені. Чи ствердяться наведені вище слова українських дипломатів, покаже найближче майбутнє.