Російський та казахстанський уряди вже ухвалили проект угоди про формування Єдиного економічного простору

Петро Кагуй Російський та казахстанський уряди вже ухвалили проект угоди про формування Єдиного економічного простору
Прага, 9 вересня 2003 року - Після ухвалення урядом Росії у понеділок проекту угоди про формування Єдиного економічного простору, з подібним рішенням у вівторок не забарився і уряд Казахстану. Таким чином, слово залишається за урядами України і Білорусі. А вже саму угоду про створення Єдиного економічного простору заплановано підписати під час саміту СНД у Ялті 18-19 вересня.

Однак, здається, що лише у Казахстані однозначно позитивно ставляться до ідеї створення Єдиного економічного простору за участі 4 країн. У вівторок казахстанський уряд слідом за російським ухвалив проект угоди формування ЄЕП. А президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв сказав таке: “Сьогодні ми хочемо розвивати Євразійський союз у нашому просторі, в єдиному економічному просторі з відкритими кордонами та інтегрованою торгівлею”.

Тим часом у Білорусі, і президент Олександр Лукашенко, і опозиція мають свої застереження щодо створення Єдиного економічного простору з різних причин. Офіційний Мінськ побоюється, що ЄЕП повторить сумний досвід СНД і не стане ефективно діючим інтеграційним механізмом.

А щодо України, то проект угоди формування Єдиного економічного простору розглядатимуть на засіданні уряду у середу, 10 вересня. А вже цього вівторка під стінами Верховної Ради України представники опозиційних партій влаштували пікет під гаслами «Політичному Союзові з Росією – ні!», «Президент Кучма , не роби з нас азійців!».

Не бракує певної критики та скептичних зауважень і в Росії, щоправда, це стосується не владних кіл, а передусім деяких засобів масових інформації. Так у вівторок російський часопис «Новые известия» пише, що труднощі під час дотеперішніх переговорів Росії з Україною і Білоруссю наводили на думку, що Єдиний економічний простір помре, так і не народившись. Але у понеділок російський уряд ухвалив проект постанови про формування ЄЕП. Складається враження, наголошують «Новые известия», що російський уряд «підштовхують туди, куди він не хоче, але треба».

«Ситуація стає більш зрозумілою, - мовиться у статті,- якщо врахувати, що в усіх державах - учасницях єдиної економічної співпраці наближається термін парламентських і президентських виборів». У Росії і в Україні вибори президентів призначені на наступний рік, а в Білорусі і Казахстані вони мають відбутися у 2006 році.

«Ідея відновлення єдиної союзної держави може принести нинішнім владам мільйони голосів виборців, звичайно, за умови, що її вдало розіграють. І подібні приклади вже були: так, козирною картою Бориса Єльцина на президентських виборах 1996 року стало «об’єднання Росії і Білорусі». І хоча цей проект залишився лише на папері, «піар» на цю тему приніс Єльцину чимало очок. Нинішні президенти чотирьох країн, очевидно, цей фактор враховують, і тому поспішають із об’єднанням, котре інакше, як фіктивним, не назвеш», – пише у вівторок російська газета «Новые известия».