Польсько-російська угода про візовий режим.

Володимир Павлів Польсько-російська угода про візовий режим.
Варшава, 18 вересня 2003 - 1 жовтня Польща вводить візовий режим для громадян України, Білорусі та Росії. Умови цього режиму з Україною та Білоруссю Польща з”ясувала вже доволі давно. Найважче цей процес ішов у розмовах з Росією. І ось сьогодні у Варшаві поставлена крапка у цьому питанні.

У четвер у Варшаві пройшли польсько-російські консультації на тему візового режиму. Після завершення консультацій представниками польського та російського міністерств закордонних справ була підписана відповідна угода, яка визначає умови подорожування громадян Польщі до Російської Федерації та росіян до Республіки Польща. Підставою для отримання російськими громадянами польської візи буде, як і у випадку з Україною, приватне чи службове запрошення. Однак, на відміну від українських громадян, росіянам доведеться платити за польську візу: за одноразову – 10 євро, за дворазову – 15, а за багаторазову – 50 євро. Згідно з умовою взаємності, яка часто застосовується у міжнародних умовах, польським громадянам стільки ж доведеться платити за російську візу, тільки не в євро, а в американських доларах.

Щоправда, умова взаємності застосовується не завжди. Прикладом є польсько-українська умова, котра передбачає відсутність віз для польських громадян в обмін на безкоштовні візи для громадян України. Представники польських еліт не приховують свого розчарування тим, що Польщі не вдалося домовитись про це також із Росією. Перший посол Польщі в Російській Федерації, а нині радник президента з питань східної політики Станіслав Цьосек на сторінках газети “Жечпосполіта” висловив жаль, що Росія відкинула польську пропозицію про застосування так званого “українського варіанту”. Адже це могло стати, вважає Станіслав Цьосек , добрим плацдармом для подальших розмов про візовий режим між Росією та Європейським Союзом.