“Октоберфест” – за два тижні було випито більше шести мільйонів літрів пива.

Надія Кандиба “Октоберфест” – за два тижні було випито більше шести мільйонів літрів пива.
Німеччина, 8 жовтня 2003 р - Найбільше в світі народне свято закінчилося. Останній келих пива на “Октоберфест” у Мюнхені був випитий ще минулої неділі. І от тепер його організатори підбивають підсумки цього пивного фестивалю та підраховують зароблене. І їм є чому радіти. (музика)

Цьогорічний “Октоберфест” побив усі рекорди. На вже 170-му пивному фестивалі в Мюнхені побувало понад 6 мільйонів відвідувачів, значно більше, ніж роком раніше. Можна сказати, що “Октоберфест” успішно подолав негативні наслідки терактів 11 вересня 2001-го року в США. Тоді, побоюючись нових терористичних нападів, чимало людей вирішили утриматися від участі в святі, яке розпочалося лише через одинадцять днів після атаки терористів на цілі в Нью-Йорку та Вашингтоні. Нині серед гостей не можна було помітити жодних ознак поганого настрою.

“Це найкраще свято світу”, - сказав один із відвідувачів, а його супутниця додала: “Тут багато гарних жінок, чудових чоловіків, гарного настрою та пива”. До речі, що стосується пива, то на цьогорічному “Октоберфесті” у Мюнхені його було випито понад 6 мільйонів літрів. Отже, це свято примушує частіше битися серця не тільки німецьких та іноземних гостей, але також броварів, які щорічно встановлюють на “Терезіенвізе”, галявині перед старими міськими воротами, свої пивні павільйони-палатки з довжелезними дерев”яними столами та лавами.

Щорічне жовтневе гуляння в Мюнхені є важливим економічним фактором також для власників атракціонів, сувенірних кіосків, таксистів. На час свята ціни в мюнхенських готелях зростають на 20 - 30 %, але вільних кімнат все одно знайти практично неможливо. За два тижні, впродовж яких триває “Октоберфест”, мюнхенські каси поповнюються загалом на астрономічну суму : один мільярд євро. Для того, щоб уявити собі всі обсяги гуляння, варто зазначити, що лише впродовж одного дня в ньому бере участь понад 600 тисяч осіб. За два тижні до спеціального бюро знахідок на “Октоберфест” потрапляє майже 200 тисяч особистих речей. Цього року серед них були навіть три штучні щелепи, дві з яких вже знову продовжують слугувати їхнім власникам.

Сьогодні навіть важко повірити, що таке грандіозне гуляння свого часу розпочалося з романтичного кохання кронпринца Людвіга, майбутнього короля Баварії, та принцеси Терези фон Саксен-Гільдбурггаузен, які одружилися 1810 року в Мюнхені. На закінчення весілля вони влаштували на галявині, названій на честь нареченої, скачки, а народу виставили пиво та хліб. Свято так сподобалося людям, що вони вирішили проводити його щорічно. Нині мюнхенський пивний фестиваль намагаються копіювати в різних куточках планети, що перетворило його на спражній експортний товар, завдяки чому в світі постійно зростає і кількість любителів баварського пива.