Афганці бояться голоду та повернення “Талібану”.

Марія Щур Афганці бояться голоду та повернення “Талібану”.
Прага, 9 жовтня 2003 – Численні оглядачі звертають увагу, що після розгрому військами коаліції режиму “Талібан” в Афганістані, життя простих афганців не зазнало суттєвого поліпшення. «Афганців звільнили, але «забули» нагодувати та відкрити кращу перспективу країні, чий головний доход походить від вирощування опіумного маку», - говорять коментатори. Кореспондент радіо «Свобода» Джей Ем Ледґард нещодавно побував у афганській глибинці. У повідомленні на цю тему він говорить, що його співрозмовники бояться зараз двох речей: якщо вони не помруть від голоду, то їх можуть вбити бойовики “Талібану”, який останнім часом почав перегруповуватися.

Ліхтарик освітлює скромну кімнату в селищі До Аб у центральному районі Афганістану. У ній 22-літній Могамед Фазель грає пісні про кохання на тамбурі, простенькому музичному інструменті, схожому на двострунну балалайку. Його аудиторія - четверо знайомих з місцевої міліції, які сидять просто на підлозі та ще кілька старійшин. Надворі тихо, а всередині точиться гаряча розмова про голод, який охоплює зубожілу Сайґанську долину та про “Талібан”, який починає перегруповуватись.

Командир місцевої міліції 35-літній Могамед Фітрат говорить, що у долині немає зброї. Місцеві хазари та таджики живуть мирно. Головною проблемою, на його думку, є голод. За час 7-літньої посухи криниці обезводніли, пропали посіви пшениці та кукурудзи. Добре ведеться тільки маку, який висіявся на опустілих полях. Запаси їжі тануть на очах і багато місцевих уже голодує.

Фітрат у розпачі: люди починають помирати, а міжнародні агентства допомоги нічого роблять, щоб їх урятувати: «Наша проблема – це відсутність води. Після посухи майже 400 родин у пошуках їжі подалися до міст : до Мазар-і-Шарифа, Кабула. Найбідніші ті, де чоловіків з родини вбили під час правління “Талібану”. Тепер про цілу родину, що може складатися із 20 осіб, має піклуватися лише один дорослий чоловік. Люди дійсно страждають і помирають з голоду».

До розмови долучається розвідник з міліцейського загону Фітрата Маграм Алі. Він каже, що рештки “Талібану” починають перегруповуватись, і керує ними колишній місцевий губернатор. Ïхня мета, як переконаний розвідник, - відновити режим “Талібан” у одному окремо взятому районі в Афганістані. Зброю та іншу підтримку вони отримують від товаришів по зброї з Пакистану і зібрали уже чимало. «Вони мають 600 гармат, «калашникови», «зікояки» і 30 вантажівок амуніції. А крім того, у схованках досить зброї ще з попередніх часів».

Представники міжнародних організацій в Афганістані говорять, що повідомлення про таку кількість зброї, яку сконцентровано так далеко всередині країни, викликають занепокоєння. Але наразі вони вважають, що серйозної загрози ця зброя поки що не становить.