Відлуння донецьких подій: чи втручаються західні дипломати у внутрішні події в Україні?

Мар’яна Драч Відлуння донецьких подій: чи втручаються західні дипломати у внутрішні події в Україні?
Прага-Київ, 3 листопада 2003 року.

Мар’яна Драч

Західні дипломати в Україні висловлюють занепокоєння подіями в Донецьку. Першою пролунала заява посла Сполучених Штатів, який висловив розчарування зривом з‘їзду "Нашої України." Джон Гербст сказав таке: "Я розумію, що сьогодні в Україні неможливо проводити звичайну виборчу кампанію. Дехто заперечує право пересічних людей дізнатися позицію політичної партії Віктора Ющенка".

Згодом з‘явився коментар німецького посольства у Києві.

"Завданням влади є забезпечення безперешкодного проведення заходів не лише урядових партій, але й опозиції. Якщо ж вони не можуть цього забезпечити, то це викликає занепокоєння. Водночас таким чином Україна ставить себе поза межі мінімальних європейських стандартів", - мовиться у коментарі німецького посольства у Києві.

Заяви західних представників різко розкритикувала лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова, яка каже, що подібні слова є втручанням у внутрішні справи України.

Раїса Богатирьова

Представники деяких іноземних держав сьогодні беруть на себе повноваження коментувати і так чи інакше давати оцінку ситуації. Я думаю, що це є теж ті дії, які підбурюють і підпалюють цю ситуацію. Я думаю, що за міжнародними законами будь-який дипломатичний працівник іншої держави не має права втручатися у внутрішні справи.

Можливо, комусь і хотілося, щоб їх підтримали сьогодні. Завтра будуть інші політичні сили намагатися залучити представників інших держав. Я думаю, що сьогодні представники дипломатичних відомств мусять діяти відповідно до міжнародних законів, відповідно до того статусу, який на них покладено їхніми державами і сьогодні тримати себе в рамках відповідного законодавства.

Мар’яна Драч

Якщо західні дипломати не дають прямих вказівок, а лише оцінюють ситуацію, то їхні слова не можна розцінювати як втручання в українську політику. Це вже думка головного редактора журналу "Політична думка" у Києві Олександра Дергачова. У розмові з радіо "Свобода" він зауважив:

Олександр Дергачов

На жаль, доводиться констатувати, що в Україні дуже важко працювати послам демократичних країн і бути при цьому активними. Крім того, треба зважати на те, що сьогодні влада лише шукає підстав для того, щоб звинуватити Захід у втручанні, герметизувати політичний режим і діяти найближчий рік на свій розсуд, і уникнути впливу демократичної спільноту. Можна було б порадити тим нашим партнерам у Вашингтоні та й європейським, перед якими, до речі, Україна має дуже широкі зобов’язання щодо демократизації, щоб вони діяли більш витончено і передоручали подібні оцінки представникам власної політичної еліти, громадських організацій, міжнародних організацій, у тому числі, таких, які є універсальними, скажімо, для європейського континенту : Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва у Європі. Інакше ми втягнемося у безплідну суперечку, хто на що має право, тоді як елементарні права українських громадян порушуються.