Чи означають події в Грузії - кінець ери Шеварднадзе?

Людмила Ваннек Чи означають події в Грузії - кінець ери Шеварднадзе?
Прага, 12 листопада 2003 року.

Людмила Ваннек

Про ситуацію в Грузії після парламентських виборів ми чуємо щодня у випусках новин. Ця ситуація вже кілька днів є справді вибухонобезпечною.

"Сакартвело!" – вигукують мітингуючі на площі перед парламентом. “Сакартвело” означає “Грузія”. Громадяни Грузії (сьогодні їх на площі 4 тисячі) демонструють свою незгоду з результатами парламентських виборів, що відбулися 2-го листопада. За офіційними даними, переміг пропрезидентський блок "За нову Грузію". Мітинги організувала опозиція. Вчора на мітингу, в якому брало участь 3 тисячі осіб, троє впливових парламентарів з опозиційних блоків оголосили голодування. Вони заявили, що голодуватимуть доти, доки президент Шеварднадзе не піде у відставку.

Вимогу переглянути результати виборів висувають і профспілки. Про це їхній голова оголосив сьогодні на мітингу. Однак, за словами лідера пана Тугуші, профспілки виступають проти відставки Шеварднадзе.

Останні події в Грузії залишають небайдужими і лідерів інших держав.

Зокрема, учора в Єревані про це говорив російський міністр оборони Росії справ Сергій Іванов: "Все, що відбувається в Грузії, ми розглядаємо як виключно внутрішню справу республіки Грузія. Бажаємо успіху керівництву різних політичних сил для подолання цієї кризи. В жодній формі вирішення цієї внутрішньополітичної кризи Росія участі не бере".

Я звертаюся до колеги з Грузинської редакції Радіо Свобода-Вільна Європа Давіда Какабадзе:

Що кажуть у Грузії про "руку Москви": чи є підстави так думати, що все ж ця рука має щось спільне з тим, що відбувається в Грузії?

Давід Какабадзе

У принципі ситуація трохи парадоксальна, бо обидві сторони одна одну звинувачують якраз у співпраці з Москвою і у якихось змовах. Нещодавно представник блоку Шеварднадзе "За нову Грузію" Іріна Сарішвілі-Джантурія - вдова Гії Джантурія, відомого діяча національного руху , вона ж голова національно-демократичної партії - вона якраз заявила, що Ніно Бурджанадзе -це агент Кремля і її блок провадить політику Москви і що є навіть якісь там плани. Зараз же - навпаки! Уже звинувачують Едуарда Шеварднадзе у зв`язках з Кремлем, хоча в принципі останнім часом його власне завжди звинувачували саме у тому, що він провадить політику роздратування Москви.

Що він, мовляв, мав би бути дипломатичнішим з Москвою, що не треба дратувати такого великого сусіда. Зараз, можливо, телефонна розмова з Путіним днями дала підгрунтя для нових пліток і нових заяв - і ось вже відразу пішли спекуляції про те, що Шеварднадзе начебто попросив у Путіна гарантій у разі необхідності надати військову допомогу. Офіційно цього ніхто не підтверджував. Офіційна версія така: велася розмова про ситуацію в Грузії, що сам Путін захотів говорити з Шеварднадзе і що бесіда була з його ініціативи. І що він висловив надію, що все закінчиться мирним шляхом.

Людмила Ваннек

Ось Ви щойно говорили про, мовляв, військову допомогу у разі необхідності, а раніше агенції цитували самого Шеварднадзе, коли він висловлював побоювання, що ситуація може перерости у громадянську війну. Наскільки має підстави така пересторога?

Давід Какабадзе

Виключити не можна нічого. Все може статися, тим більше, що лідери опозиції заявляють, що боротимуться до кінця, що це момент, коли треба, врешті, зробити вирішальний крок у напрямку нової Грузії. Щоб закінчилася ера Шеварднадзе нарешті. Адже він при владі від 72-го року (з малою перервою, коли він був у Москві).

Отже, виключити не можна нічого. Але ось міністр внутрішніх справ заявив, що силу застосовувати не будуть і що поліцейські, які присутні на мітингах, що вони неозброєні.

Постійно наголошують на добрій волі держави. Сам же Шеварднадзе наголошує теж на цьому ж, але і на необхідності дотримуватися законності. Інша справа - як будуть інтерпретувати поняття "порушення закону" і як далеко можна зайти, щоб цього закону дотриматися...

Людмила Ваннек

А що кажуть грузинські оглядачі: чи це все дійсно означає кінець ери Шеварднадзе, чи ж він бував і в складніших ситуаціях?

Давід Какабадзе

Не знаю, чи в більш складних, але те, що в дуже складних ситуаціях бував Шеварднадзе, можна сказати з упевненістю. Досі він завжди викручувався з цих ситуацій (недаремно його називають білою лисицею чи грузинською лисицею). Чи вдасться йому викрутитися й цього разу? Скажімо, днями він вийшов до схвильованого народу і (я бачив ці кадри по телевізору) він попросту відмахувався від своїх бодігардів - вони цього жахнулися, коли він відштовхнув їх від себе і увійшов у натовп. Але на відміну від попередніх таких же спроб утихомирити натовп, цього разу йому це не вдалося зробити. Народ вигукував: "Іди у відставку!" Це подіяло на нього, і він без нічого покинув натовп , не провівши ніякого діалогу і не досягнувши своєї мети.

Але вийти не боявся! Про нього можна сказати, що він, як людина, не має страху, а як політик - навпаки, в якійсь мірі боягуз. Хоча свою сміливість, як людина, він доводив не раз.