“VITA NOVA”

Павло Вольвач “VITA NOVA”
Київ, 10 грудня 2003 року.

Павло Вольвач

Доброго дня, шановні радіослухачі! В ефірі радіожурнал “Віта Нова”.

Зимно надворі, а отже, час пити чай і, всівшись при грубці, батареї чи каміні, говорити про щось гаряче і вибухове... Отож...

Гаслом буремних 60-х були три терміни-концепти, а саме: “Секс, наркотики, рок-н-рол”. В цій потрійній формулі – виклик всім і всьому: від вікторіанства до заборони цілуватися на вулиці. Ці гасла вивели на історичний кін людей, які протестували проти воєн і курили драп десь під пам’ятником Нельсону в Лондоні. Протест, одне слово.

Український рок – теж протест. Втім, дивним чином він паралелізується з усією наською культурою. В тому сенсі, що одне його крило, вийшовши з підвалів, впевнено рухається вбік розвеселих “кузь”, “вєрок” і ”павліків”. “Мабуть, я джинси спалив,” – як писав свого часу один поет. А інше – залишається рвійною контркультурою. Водночас, є моменти, коли можливість бути почутим настає для всіх, попри різниці в напрямках і творчих кредо.

Фестивалі, подібні цьогорічній “Рок-екZистенції”, дозволяють учасникам заспівати про все, що накипіло, наболіло і накохало молоде покоління України, а фахівцям та журналістам – почути нові гурти та нові пісні.

Наша кореспондентка Богдана Костюк - одна з журналістів, кому пощастило не тільки послухати учасників “Рок-екZистенції”, а і поспілкуватися з ними.

Богдана Костюк

Зазначу, що кількість музичних презентацій, фестивалів та прем’єр цього року у Києві задовольняє примхи і пристрасті “фанатів” і сучасної автентичної музики, і “важкого металу”, і “фольк-року”. “Рок-екZистенція” своєю енергетикою, кількістю децибелів і, звичайно, якістю виконання ледве не зруйнувала звиклий ніби-то до усіляких музичних землетрусів Палац культури КПІ. Оскільки, на думку самих учасників та організаторів, компанії “Арт Велес”, фестиваль вийшов за межі традиційного розуміння “rock-n-roll”у.

Власне, найкраще картину під назвою “Рок-екZистенція - 2003” можуть намалювати самі учасники фестивалю, використовуючи замість пензля голоси і музичні інструменти.

Отже, своє бачення “ЕкZистенції” висловлює “ветеран українського рок-руху” гурт “Гайдамаки”.

Олександр Ярмола

Гарні враження, позитивні.

Руслан Прачинський

Сподобалося, як ми саме виступили, зробивши фурор.

Богдана Костюк

І все-таки, за словами фронтмена “Гайдамаків” Олександра Ярмоли, цьогорічний фестиваль ще раз підтвердив, що український шоу-бізнес недостатньо розвинений для “розкрутки” гарних гуртів і виконавців.

Олександр Ярмола

Він не працює сам на себе, на прибуток. Це гроші від спонсорів. Він не те, що недосконалий, він знаходиться на неандертальському рівні.

Богдана Костюк

Серед відкриттів цьогорічного рок-фестивалю – гурт “Фарбований Лис” з Києва, який відзначив першу річницю своєї творчості на “ЕкZистенції”. Слово – солістці групи Лесі Щербак.

Леся Щербак

Мені дуже сподобалося працювати з “Рок-екZистенцією” тому, що була надана можливість себе показати на всі 100, бо був гарний звук, гарне світло. Я втілила ті задуми, які в мене були. Я отримала задоволення. Чесно.

Я думаю, що варто залучати нові команди, молоді команди до своїх фестивалів, тому що відсоток молодих команд досить незначний. В основному це виконавці, які беруть участь в “Рок-екZистенції” кожного року і майже не поновлюються.

Богдана Костюк

Фестиваль передбачає не лише проведення концерту, а й можливість поспілкуватись у неформальній обстановці, чого, за словами Лесі Щербак, на “Рок-екZистенції” не сталось. І, крім того...

Леся Щербак

Розмаїття гуртів, які були представлені, не можна сказати чітко, що це саме “Рок-екZистенція”. Навіть кожен окремий гурт представляв зовсім різні пісні, а це необов’язково в тому понятті рок, яке затвердилося у більшості людей. Просто це вже як бренд, як назва, яка протягом багатьох років існує.

Богдана Костюк

Сподіваймося, що зауваження учасників організатори фестивалів “Рок-екZистенція” врахують на майбутнє, адже поспілкуватись і побалакати “за музичне життя” і “по рок-поняттях” хотілось би не тільки виконавцям, а й журналістам.

Павло Вольвач

І знову повертаємось до світу музики, а точніше, до того ж таки року. Та не абиякого, а саме у форматі “анплаггд”, тобто напівакустичного року.



Минулого тижня відомий український гурт “Океан Ельзи” презентував свій перший акустичний альбом під назвою “Твій формат”. Альбом випустила рекордингова компанія “Лавіна-мюзік”.

Про новий альбом – у розмові мого колеги Тараса Марусика з творчим директором рекордингової компанії “Лавіна-мюзік” Оксаною Мельничук.

Тарас Марусик

Альбом “Твій формат”, на якому було презентована нова програма гурту “Океан Ельзи”, вийшов 18 листопада.

Розповідає директор рекордингової компанії “Лавіна-мюзік” Оксаною Мельничук.

Оксана Мельничук

Вони ще в квітні випустили досить цікаву свою нову платівку “Супер-симетрія”, яка мала просто шалений успіх в Україні. Акустична версія як “Супер-симетрії”, так і найбільш улюблених хітів з попереднього альбому “Я на небі був”, вони були виконані групою трошки в іншому варіанті.

Тарас Марусик

Гурт “Океан Ельзи” популярний не лише в себе вдома, але й за межами України. І, як не дивно, в Росії, де гурт не змінює ні репертуару, ні мови. Крім якості музичного матеріалу, “Океан Ельзи” має ще одну сильну сторону. Говорить Оксана Мельничук.

Оксана Мельничук

Ця група робить дуже великий наголос на якості звуку. Це те, до речі, чого не вистачає майже всім українським музикантам. Це те, що заважає українській музиці бути присутній на міжнародному ринку. “Океан Ельзи” просто локомотив в цьому плані, вони роблять страшенні кроки вперед. І цей акустичний альбом є якраз зразком того, як можна якісно, акустично виконувати найпопулярніші пісні.

Тарас Марусик

Рекордингова компанія “Лавіна-мюзік” існує з березня 2002 року. Підготовча робота до її створення тривала впродовж півтора року з виїздами до Парижа, Лондона, Брюсселя, щоб зрозуміти, якою є позиція України в музичному просторі Європи.

Оксана Мельничук

Ставлення до України (ми зрозуміли) було жахливим просто. Тобто це була піратська країна №1 в Європі. З тим треба було щось робити. Тому для себе вирішили, що ми маємо дуже активно працювати на міжнародному ринку і використовувати всі міжнародні конференції, міжнародні заходи, аби казати, що в Україні, крім піратів, є ще компанії, які працюють в ліцензійному просторі. Так само ми ставимося до цієї роботи в Україні. Ми займаємося виключно ліцензійною продукцією і намагаємося боротися з піратством в Україні.

Тарас Марусик

Випуск компактів українських виконавців є першочерговим завданням “Лавіни-мюзік”.

Оксана Мельничук продовжує.

Оксана Мельничук

Маючи таких виконавців, як група “ВВ”, “Океан Ельзи”, група “Скрябін”, Ані Лорак, звичайно, що ми мали натхнення організувати правильну роботу з цими виконавцями, аби вчасно видавати їхні альбоми, супроводжувати цих артистів мас-медіа, організовувати якісь промо-акції, як, наприклад, “Автограф сесії в музичних магазинах”, що до нас ще ніхто не робив.

Тарас Марусик

Цей захід спрямований на популяризацію гурту чи виконавця і його нового альбому за участи них самих і, звичайно, з автографами. Крім того, це сприяє купівлі ліцензійних компакт-дисків, що є однією з форм дотримання авторських прав.

Павло Вольвач

Що ж, рок, молодість, драйв... А відтак, в повітрі мимохіть затремтіла хмаринка еротизму.. Саме еротизму. Не приведи, Господи, чогось іншого, особливо у світлі останніх чи то ймовірних, чи вже ухвалених указів, котрі, як подейкують, будуть пильнувати суспільну мораль і цнотливість. Тому підкреслюю: еротизм, і нічого більше. Зокрема, еротизм в літературі...

Ширше на цю тему ми поговоримо в наступних наших радіожурналах. А зараз, в якості своєрідного анонсу, уривок з розмови із письменником Юрієм Логвином, автором щойновиданого авнтюрно-еротичного роману “Золоті копита”. Роману, котрий, певна річ, сприйметься багатьма досить неоднозначно...

Юрій Логвин

Я Вам скажу, що мені закидають про цю книжку...

Павло Вольвач

Секса у нас нєт.

Юрій Логвин

Так. А я хочу запитати всіх тих, хто буде слухати цю передачу: “Скажіть, будь ласка, а де був застрелений Кармелюк?” У своєї коханки. Де був застрелений Довбуш? У своєї коханки. Чому Дорошенко програв Лівобережну і Правобережну Гетьманщину, адже він переміг росіян і їх ставлеників на лівій стороні? В цей час він дізнався, що його жінка скаче в гречку з його ад’ютантом, кинувши все, разом зі своїми сердюками перейшов на правий берег і почав там влаштовувати свої домашні стосунки.

Друга річ. Мене дратує одна така штука. Розкручується Роксолана. Але ж це дрібна інтриганка, яка просто знайшла болюче місце Сулеймана.

Чомусь ніхто не каже про таких геніальних майстрів українського сексу, як, наприклад, Олекса Розумовський. Він від простого козака-співця на хорах стає таємним полюбовником, а потім і таємним чоловіком Єлєзавєти Пєтровни. Брат його стає гетьманом Кирилом Розумовським. Він з дуже бідних козаків, але мав величезні амури в Європі. А його син, завдяки своїм амурним пригодам в Європі, діставав для Катерини II надзвичайно цікаві розвідницькі дані.

Павло Вольвач

Я вже перелякався, часом не сутенером він був.

Гаразд, пане Юрію, давайте перейдемо від сивої давнини до сучасності. Комусь може видатися дивним, що нехай молоді пишуть, а поважний київський інтелігент... і туди ж.

Юрій Логвин

Ну не туди ж, це тільки приманка в цьому романі. Цей роман абсолютно жорстокий. Це перший роман український про козака-розвідника. Воно вийшло від тієї Атлантиди української, яка пішла на дно. Я застав ще тих людей, які народилися в 19 столітті і зберігали в собі скалки тієї культури невизнаної, але вживаної людьми. Красиве гасло, як тепер сказали б, бренд: на козаку немає знаку.

Павло Вольвач

Пане Юрію, звісно, я не хочу, щоб Ви розказували інтригу роману, але все ж таки – коротко йог зміст.

Юрій Логвин

Це про те, як козак, потрапивши в халепу, захищаючи бранців, яких ведуть татари в неволю, втрачає своїх товаришів і тільки чудесним робом врятовується. Потім, після того, як він вже проспався, починаються всякі пригоди.

Людина такої шаленої енергії, такої хвацької вдачі, людина, яка пережила надзвичайні катаклізми: побувала і в пустелі Сахарі, і в турецькій неволі, і найманцем в Австрії, не може бути кастратом. А та її енергія, ну як на тих написах завжди під козаком Мамаєм: “Козак Мамай – душа правдива”, “Ой, кобза моя золотая, якби до тебе ще й жіночка молодая, скакав би, плясав би до лиха”.

Павло Вольвач

Так і хочеться до безтурботного козака Мамая, але, але... Студійний годинник повертає до реалій.

Нагадаю, це був письменник і художник Юрій Логвин. Ми ще матимемо нагоду зустрітися з ним, як і продовжити означену тему.

Залишайтесь здорові і, як з придихом радить одна “тіві”-реклама, не втрачайте смак своїх бажань.

З вами був радіожурнал “Віта Нова” і я, ведучий Павло Вольвач. Незмінний технічний керманич Михайло Петренко, як запорука всіх звукових гараздів.

Говорить радіо “Свобода”.