“Квін Мері 2” відбуває у першу подорож через океан.

Мирослава Гонгадзе “Квін Мері 2” відбуває у першу подорож через океан.
Вашингтон, 12 січня 2004 - Сьогодні у чотирнадцятиденну подорож до берегів Флориди відбуває найбільший у світі океанський лайнер “Квін Мері 2”. Це один з найбільших кораблів у світі. Його довжина майже півтора кілометри. Це буде перше плавання гіганського корабля від берегів Британії до Американського континенту.

Корабель “Квін Мері 2” називають другим “Титаніком”. У подорожі до порту Форт Лаудердел, що на Флориді, його чекають серйозні випробування. Першим з таких випробуваннь стане Північно-Антлантичний шторм. Погода в Англійському Каналі, через який пропливатиме корабель, в цю пору року дуже сувора. Але тисячу чотирьохсот туристів, які задовго наперед розкупили всі квитки, не лякали ні прогнози погоди, ані вартість подорожі. Найдорожчі апартаменти на судні обійшлись особливо вибагливим пасажирам у сорок одну тисячу двісті доларів.

Але не лише величина судна і його розкіш стали причиною того, що його називають другим “Титаніком”. Одна трагедія, в якій загинуло 13 людей і ще 30 отримали поранення, вже сталась на “Квін Мері 2”. Під час його будівництва у французькому порту Сен-Назер у листопаді минулого року не витримав навантаження трап, за допомогою якого працівники та їхні родини піднімались на судно. Тоді люди впали з двадцятиметрової висоти, багато з них загинули відразу.

Та сьогодні про трагедію вже майже ніхто не згадує. Королева Великобританії Елизавета Друга минулого тижня на урочистій церемонії, що супроводжувалась дивовижнимим фейерверками, дала назву кораблю і сьогодні команда і пасажири на борту “Квін Мері 2” відправляються у двотижневе плавання. Власник лайнера - британська компанія “Кунар” - переконана в успіху свого проекту. Британці сподіваються, що дуже швидко покриють ті 800 мільйонів доларів, які вони інвестували у будівництво корабля.