Огляд західної преси: Звернення Буша до народу.

Василь Дарчук Огляд західної преси: Звернення Буша до народу.
Прага, 21 січня 2004 – Цієї середи більшість західних газет відгукуються на звернення президента США Буша до народу, яке стало початком його передвиборчої кампанії. Оглядачі звертають увагу передусім на ті пасажі промови Буша, які по суті є частиною його передвиборчої політичної платформи або безпосередньо торкаються ситуації в Іраку.

Газета «Нью-Йорк таймс» зупиняється зокрема на тих елементах виступу Буша, де він захищає свій зовнішньополітичний курс і виправдовує рішення його адміністрації у справі Іраку, особливо протягом останнього року. Хоча газета стверджує певні політичні досягнення в урегулюванні післявоєнної кризи в Іраку, однобічні рішення адміністрації США у воєнній акції, на думку газети, домінують в оцінках зовнішньополітичного курсу Вашингтона і далі стоять на перешкоді відновлення добрих відносин США з рештою світу. Газета підкреслює, що тепер поки що передчасно було б оцінювати незакінчену акцію США в Іраку. Проте рішення Буша задіяти у цій акції настільки тяжкий військовий потенціал без надійних розвідувальних даних і без міжнародної підтримки, без санкції ООН спричинилися до надто високої ціни за акцію, про що, як підкреслює «Нью-Йорк таймс», Буш у своєму зверненні не згадав. І лише цього тижня, веде далі газета, Вашингтон врешті попросив ООН допомоги у поступовому переведенні Іраку на шлях демократії. Однак це прохання надійшло рік після грубого ігнорування Організації Об’єднаних Націй, підривання авторитету ООН і ігнорування найважливіших союзників США.

На закінчення газета критикує адміністрацію США за те, що, зосередивши всю увагу на Іраку, вона проігнорувала також інші важливі міжнародні проблеми, зокрема близькосхідний мирний процес, який застряг у сліпому куті, і північно-корейську ядерну програму.

Із подібними закидами на адресу адміністрації США виступають інші західні газети й окремі коментатори. Унаслідок однобічних рішень Буша американська адміністрація в Іраку опинилася у досить тяжкій ситуації. Напади прорежимних бойовиків продовжуються, водночас зростають масові протести шиїтів проти окупації і з вимогою негайних прямих виборів. Врешті, як підкреслює британська газета «Дейлі телеґраф», адміністрація США звернулася до Організації Об’єднаних Націй, сподіваючись, що ООН переконає лідера іракських шиїтів відмовитися від надмірних вимог і візьме на себе обов’язок проведення виборів. Проте досі, підкреслює газета, Вашингтон відвів ООН лише допоміжну роль без ширших повноважень і належної охорони. Крім того, як пише на закінчення британська газета, не відомо, чи вдасться ООН переконати шиїтів піти на компроміс.