На прожитковий мінімум – 257 доларів США, спробували жити (чи, точніше, вижити) четверо депутатів Парламенту Чеської Республіки.

Оксана Пеленська На прожитковий мінімум – 257 доларів США, спробували жити (чи, точніше, вижити) четверо депутатів Парламенту Чеської Республіки.
Прага, 11 лютого 2004 року.

Прожитковий мінімум у Чеській Республіці становить у перерахунку - 257 доларів США. Саме на таку місячну платню спробували прожити в січні четверо чеських народних обранців. Висновок: вижити можна, хоча, звично, з зарплатою в 1800 доларів жити набагато спокійніше.

Прага, 12 лютого 2004 - 257 доларів мінус податки і квартплата, залишається 150 доларів. Чи можна вижити на ці гроші? Можна, стверджує чеський депутат Станіслав Кршечек, правда, це не життя, а виживання, не достойне людини. Можна перебитись з хліба на воду, але про книжку, газету, кіно чи одяг треба забути назавжди. Так само, як про ліки, міський транспорт, чи, скажімо, алкоголь. А як прожити чехові без пива ?

Четверо депутатів чеського Парламенту пішли на місячний експеримент добровільно, на заклик празького часопису “Млада Фронта Днес” заради того, щоб на власній шкірі відчути, як це бути пересічним громадянином з мінімальною платнею в кишені. Як не було тяжко, жодний з депутатів від експерименту не відступив, навіть у ті найтяжчі січневі 20-градусні морози. Лише раз один з них заради службових інтересів використав мобільний телефон і авто.

За місяць експерименту депутати зробили такі висновки. Треба думати над кожною кроною, інакше будете голодний. І треба знати, де що і за скільки продається, знати масу інших народних премудростей. Виявляється, і в найдорожчій Празі можна, наприклад, придбати шампунь за пів долара, мило за 20 центів і навіть знайти пиво за 18 центів. Можна почитати книжку в бібліотеці – це єдина можливість дозвілля для тих, хто без копійки. Депутат Петр Братскі вирішив видати кулінарну книжку з рецептами для бідних, які вигадав сам, наприклад, картопляний пиріг і хлібні котлети. При цьому чеський політик не згадав, що за місяць цієї своєї кулінарії втратив 5 кілограмів ваги. А ще один експериментатор Зденєк Барта змушений був перейти з цигарок на самокрутки з найдешевшим тютюном.

На думку тих, хто експеримент витримав, найбільше довелось терпіти не від скромної кухні, а через зміну стилю життя – без кіно, музики чи вечорів з друзями за кухлем пива. Як допомогти тим, хто живе на мінімальну зарплату? Петр Братскі радить: “Я б старався дістатись на курси перекваліфікації, якось підвищувати рівень освіти, щоб отримати на ринку праці більше можливостей. Я б також радив ширше використовувати можливості безкоштовних закладів, наприклад, бібліотек, для вивчення мов, відвідування курсів, тобто робити все, щоб моя ситуація покращилась”.

Депутат Братскі обіцяв вийти з ініціативою, щоб квартплата у незаможних не перевищувала 15 % від місячної платні. При цьому він заперечує, щоб у цілому експеримент розцінювався будь-ким як політичне маневрування. У чеському міністерстві праці та соціальних справ вважають, що спроба вижити на мінімальну зарплату зробить законодавців більш охочими до її підвищення. Говорить речник міністерства Владімір Груби: “Міністерство праці й соціальних справ сподівається і вірить, що експеримент матиме вплив, особливо на проправих депутатів, при обговоренні проекту про підвищення мінімальної платні”.

За інформацією преси, Петр Братскі передав свою січневу депутатську платню на доброчинні цілі.