Депутати парламенту Сербiї на надзвичайнiй сесiї уже два днi обговорюють пропозицiю звiльнити з посади голову Нацбанку Корi Удовичкi. Дебати стали тестом ефективностi тих партiй, котрi формують нову владу.

Михайло Рамач Депутати парламенту Сербiї на надзвичайнiй сесiї уже два днi обговорюють пропозицiю звiльнити з посади голову Нацбанку Корi Удовичкi. Дебати стали тестом ефективностi тих партiй, котрi формують нову владу.
Белград, 18 лютого 2004 – Партiї так званого демократичного блоку ще не сформували Кабiнет мiнiстрiв, а поспiшають звiльнити керiвника центральної фiнансової iнституцiї. Причина в тому, що вони прагнуть призначити до керівництва Нацбанку нову команду, яка буде беззастережно реалiзувати їхню полiтику.

Позапартiйну панi Удовичкi у липнi минулого року обрали без кворуму. Виявилося, що нiбито голосувала й депутатка, котра тодi перебувала в Туреччинi. Точнiше, хтось голосував її запасною електронною карткою. Скандал, який настав з цього приводу, прискорив падiння уряду Зорана Живковича.

Парламентський комiтет з питань фiнансiв у вiвторок запропонував анулювати липневе голосування, визнати його недiйсним, а вiдтак обрати нового голову Нацбанку. Ситуацiя вкрай абсурдна: парламент мав би ствердити, що Корi Удовичкi нiколи не була керiвником iнституцiї, котру вона очолює. Ще бiльший абсурд в тому, що запропоновано визнати дiйсними усi акти, пiдписанi рукою панi Удовичкi, котра тим часом виявила готовнiсть подати у вiдставку.

Та на цьому не кiнець. Парламентський комiтет запропонував призначити головою Нацбанку Радована Єлашича, котрий наразi заступник директора одного закордонного банку. А закони уточнюють, що керiвником центральної фiнансової iнституцiї може стати експерт, котрий упродовж минулих трьох рокiв не перебував на чiльнiй посадi в якому-небудь банку.

Пiд час палких дводенних суперечок депутати розкрили чимало подробиць про порушення процедури в Парламентi. Виявилося, що без кворуму ухвалили кiльканадцять законiв. Та ще одне: що в Сербiї формально немає анi правлячої коаліції, анi опозицiї.

Голосування щодо керiвника Нацбанку, на думку оглядачiв, має стати свого роду тестом дiєздатностi майбутнього уряду. У разi якщо бiльшiсть депутатiв ухвалить рiшення, що панi Удовичкi не була головою Нацбанку, то це буде знак, що вони проголосують i за нову владу. Як ми уже повiдомляли, Соцiалiстична партiя колишнього президента Слободана Милошевича виявила готовнiсть пiдтримати владу меншостi, яку, ймовірно, очолить Воїслав Коштуниця, також колишнiй президент.