Європейська Комісія поінформувала Європейський Парламент про стан і розвиток відносин з Росією.

Славко Волинський Європейська Комісія поінформувала Європейський Парламент про стан і розвиток відносин з Росією.
Брюссель, 26 лютого 2004 - Комісар Європейської Комісії у справах зовнішньої політики Кріс Паттен сьогодні виступив у Брюсселі перед членами Європейськорго Парламенту з промовою щодо перспектив подальшого розвитку відносин з Російською Федерацією. Кріс Патен спростував повідомлення міжнародних ЗМІ що ЄС охолоджує відносини з офіційною Москвою.

Виступаючи перед членами Європарламенту, комісар Європейської Комісії Кріс Паттен сказав, що британський часопис “Файненшіал таймс” і російська ґазета “Москов Таймс”, на його думку, неправильно відобразили в своїх публікаціях дискусію між Росією і ЄС стосовно договору про партнерство і співробітництво, бо з публікацій цих газет випливає, що начебто Євросоюз змінює на гірше стосунки з Кремлем. Кріс Паттен сказав, що ЄС навпаки хоче “стабільних і конструктивних відносин з Росією , бо це в інтересах обох сторін”.

На прохання радіо “Свобода” помічник Кріса Паттена Ема Удвін ширше прокоментувала заяву комісара ЄС: “Інколи ми не розуміємо, звідки з’являється відчуття, що Євросоюз віддаляється від Росії. Ви ж ознайомлені з висновками міністрів закордонних справ, які вони зробили минулого понеділка під час свого засідання в Брюсселі. У висновках мовиться, що ЄС по-справжньому дуже зацікавлений, щоб Росія була відкритою, стабільною і демократичною державою, яка б продовжувала здійснювати реформи та імплементувала свої міжнародні зобов’язання та сприяла взаморозумінню”.

Ема Удвін також заявила, що Євросоюз бачить в Росії свого надзвичайно важливого стратегічного партнера.

Сам комісар ЄС Кріс Паттен, виступаючи в парламенті, знову назвав основні положення щодо подальших відносин між Росією і ЄС.

Одним із цих положень є те, що угода про партнерство і співробітництво буде поширюватись автоматично на усі десять країн, які долучаться до ЄС 1-го травня без виконання будь–яких передумов, котрі висуває Росія.