Адвокат Лазаренка вважає, що організатори вбивств Щербаня та Гетьмана в знаходяться в Україні.

Сергій Куделя Адвокат Лазаренка вважає, що організатори вбивств Щербаня та Гетьмана в знаходяться в Україні.
Вашингтон, 2 березня 2004 - Генеральний прокурор України Генадій Васільєв звинуватив колишнього прем’єр-міністр України Павла Лазаренка в організації вбивств народний депутатів України Євгена Щербаня та Вадима Гетьмана. Реакція від Павла Лазаренка на ці звинувачення не забариласz. Наш коресподдент у Вашингтоні Сергій Куделя отримав коментар від адвоката Лазаренка у США Даніеля Горовіца.

Адвокат Павла Лазаренка Даніел Горовіц вважає останні звинувачення Генерального прокурора Васильєва несенітницею. Справжні організатори вбивств Щербаня та Гетьмана, на його думку, знаходяться в Україні, а не у Сан-Франциско. Говорить Деніел Горовіц:

“Я погоджуюсь із заявою конгресмена Кристофера Сміта, співголови Гельсинської комісії США, яку він зробив ще у 2002 році. Що це український уряд вбиває журналістів. Одинадцять журналістів були вбиті в Україні за останні п’ять років. Кучма вбивав політиків з 1994 року. Саме тому Лазаренко розірвав відносини із Кучмою. Такі люди, як Щербань та Гетьман, були його друзями. Він підтримував таких людей. Адже вони фінансували і сприяли опозиції до Кучми, а не до Лазаренка. Отже, хто їх вбив, ті, кому вони загрожували, чи ті, хто був їхнім союзником?”

Горовіц пов’язує останню заяву Васильєва з тим, що українська влада налякана судовим процесом над Лазаренко, який повинен розпочатися за декілька днів:

“Ці звинувачення свідчать, що Кучма наляканий тим, що відбувається. Він знає, що ми виграємо цей суд. Вони намагаласия вбити Лазаренка так само, як вони намагалися вбити Гетьмана. Отже, ця заява є їхнім останною боягузливою спробою. Вони дуже настрашені”.

Горовіц також нагадав, що Євген Кушнір, обвинувачений у виконанні вбивства Щербаня і Гетьмана, помер у Донецькому слідчому ізоляторі. Це, на його думку, свідчить про спроби української влади приховати сліди злочину. За словами Горовіца, Лазаренко готовий до відкритої дискусії з цих питань із президентом Кучмою:

“Тому виступаємо із закликом до Кучми провести провести відкриті дебати із Павлом Лазаренком щодо усіх питань, включно із звинуваченнями у вбивстві. І провести такі дебати на Радіо Свобода. Однак, Кучма ніколи не погодиться на публічні дебати із Лазаренко, оскільки він боїться правди та Лазаренка”.

Так вважає адвокат Павла Лазаренка Даніел Горовіц.