Тиск Росії на Україну зростатиме: експерти про новий російський уряд.

Мар’яна Драч Тиск Росії на Україну зростатиме: експерти про новий російський уряд.
Прага, 9 березня 2004 року - Сусідня Росія має новий уряд. Він став меншим і, як пообіцяв Володимир Путін за п‘ять днів до президентських виборів, буде ефективнішим. У складі нового уряду 17 міністрів, було 30. Замість Ігоря Іванова зовнішньополітичним відомством Росії керуватиме Сергій Лавров, який раніше очолював російську місією при ООН.

Чого варто очікувати від московських кадрових перестановок Україні? Сьогодні ми запросили до розмови українських експертів.

Колишній посол України в Росії Володимир Крижанівський не виключає, що Москва буде проводити жорсткіший курс: "Все-таки Іванов уже давно увійшов в роль, він став міністром закордонних справ ще при Єльцині. А Сергій Лавров, який біля восьми років був представником в ООН, йому, зрозуміло, доведеться бути дуже й дуже уважним до точки зору президента і, в першу чергу, він повинен показати, що виконує волю Путіна. Все буде мінятися тільки в бік більш жорсткої позиції щодо України. Тому що фігури, які могли хоч трошки бути більш вільними у своїй поведінці (це Касьянов і Іванов), пішли. Хоча зрозуміло, останні півтора-два роки Путін повністю відмежував Касьянова від стосунків з Україною. Тому ніякого покращення не треба чекати".

В Нью-Йорку поруч з Сергієм Лавровим певний час працював Геннадій Удовенко, колишній голова української місії при ООН і міністр закордонних справ. Удовенко каже, що Лавров - це передовсім високо кваліфікований дипломат. У розмові з радіо “Свобода” Удовенко згадав, як Україна і Росія ділили приміщення ООН після розвалу Радянського Союзу.

"Їх страшенно обурювало рішення України подати в нью-йоркський суд. Представництва України, Росії і Білорусі розташовані в одному будинку, на 67-мій вулиці. І ми були в свій час готові подати в нью-йоркський суд для того, щоб відсудити частку будинку, яка належить Україні. Лавров у тих питаннях помірковану позицію займав і весь час шукав компромісу, так що тут це можна розглядати, як позитив. Але Росія завжди відстоювала свої інтереси".

Інтереси Росії в Україні відстоюватиме й економічний блок російського уряду, який практично не змінився. Віктор Христенко, який раніше відповідав за економічний діалог Києва і Москви, втратив посаду першого віце-прем‘єра, але залишився при владі на посаді міністра промисловості і технологій. На думку експертів, для України важливе значення має постать нового російського прем‘єра Михаіла Фрадкова, який раніше представляв інтереси Росії при Європейському Союзі. Говорить Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій у Києві:

"Фігура нового прем‘єр-міністра Росії Фрадкова має засвідчити нову політику Росії щодо Європи і в цій політиці, з точки зору Росії, чільне місце займає Україна. Основна гра полягає в тому, щоб Україна увійшла не до Європейського Союзу, а до "великої Європи," яку Росія хоче створити на базі взаємодії між східним економічним центром, ключову роль у якому грає Росія, і Європейським Союзом. Ось чому нова європейська політика напряму буде впливати на темпи, стан, курс європейської інтеграції України. Російська політика така: спочатку ЄЕП, потім єдиний економічний простір єдиної Європи, який формується на базі колективного вступу країн ЄЕПу в СОТ. Тому зараз буде потужна гра, щоб Україна, Росія, Білорусь і Казахстан колективно вступили в Світову організацію торгівлі".