Бракон’єри нищать проліски.

Василь Плоскіна Бракон’єри нищать проліски.
Угорщина, 17 березня 2004 – Весна, бодай і запізніла, нарешті прийшла і в угорські гаї. А разом з нею в лісі з’явились і браконьєри. Вони оберемками рвуть проліски – тендітні пахучі квітки з голівками, схожими на дзвоники, щоб збути їх у великому місті. Природа дарує людям красу безкоштовно, але дехто бачить у ній голу поживу. Що ж лишиться їхнім дітям?

Логіка браконьєрів проста, наче рахівниця колгоспного бухгалтера. Один пучок пролісків коштує в перекупника мінімум півтора долара. А далі квітки ростуть у ціні, немов на дріжджах. Менше – в ранкові часи, коли столичний люд спішить на роботу, й більше – у другій половині дня. Лагідні промені весняного сонця кличуть на вулицю молодь. Дівчата скидають із себе верхній зимовий одяг, і їхні молоді кавалери одразу дивляться на них іншими очима. Весна – це могутній поклик любові, ну а квіти – її найперші символи. Хто знається на цьому, той не залишить свою пару без знаків уваги. “Перший пролісок блакитний, Першу квітку весняну Шлю тобі, моя голубко, У далеку сторону”, писав колись коханій дружині український поет-емігрант Олександр Олесь, що жив у Празі в довоєнні роки.

Раніше пролісків було дуже багато в Угорщині. Росли вони на полях і узліссях лісів. Одначе в сімдесяті та вісімдесяті роки минулого століття їх практично знищили браконьєри. Рвали не тільки стеблини – тягнули з корінням-цибулинками. Зараз проліски цвітуть лише в одному заповідному лісі на південний захід від озера Балатон та ще, можливо, у приватних квітниках. Але й там на них вже полюють спекулянти.

“Ради нема: будемо захищати цю весняну красу”, - кажуть природоохоронці. І з ними згодні юннати, що виходять цими днями патрулювати пролісковий парк. Але браконьєри дуже винахідливі. Вони примудряються якимось чином набивати повнісінькі кошики пролісків і проносити їх повз кордони добровільних патрулів. На жаль, територія лісу велика, а природоохоронців, як не крути, все-таки бракує.

Ось у такий спосіб і просочуються контрабандні квітки в Будапешт. Там їх пропонують у підземних переходах, біля станцій метро старенькі бабусі і цигани. Коли з’являється поліція, від продавців холоне навіть слід. Але тільки-но браві хлопці з кийками зникають за рогом, як продавщиці пролісків миттю виходять зі своїх криївок і поновлюють обірвані речитативи. “А ось вам, молодий чоловіче, проліски. Купіть своїй дівчині, не пошкодуєте”,- надривають вони голос. Хтось проходить і не звертає на жінок ніякої уваги. А дехто купляє вигадливо скомпоновані букетики пролісків, і його не обходить, як вони потрапили сюди й скільки коштують. Аби тільки милій припали до душі. В цьому, звичайно ж, є своя логіка, бо не всі ми досконалі. Наше раціо іноді відсувається на задній план, тому що іноді просто хочеться, щоб на тебе війнуло духмяним подихом весни.