“Freedom House” хоче допомогти країнам, які критикує

Сергій Драчук “Freedom House” хоче допомогти країнам, які критикує
Прага, 7 квітня 2004 – Американська правозахисна організація «Фрідом Гаус» («Дім свободи») оприлюднила в середу цілком новий звіт – про країни, що потребують допомоги в здобутті демократії чи в її поліпшенні. Серед 30 держав із усього світу в цьому переліку є й одна-єдина європейська – це Україна.

Новий звіт «Дому свободи» названо «Країни на перехресті», і мета його – не просто критикувати певні країни, а привернути увагу міжнародної спільноти до того, що ці країни потребують допомоги. Вони-бо перебувають «у визначальних моментах перехідного періоду, і зневажити їхні потреби означає створити ризик і сповзання назад цих окремих країн, і погіршення стану демократії в усіх їхніх реґіонах», – сказала, представляючи звіт, виконавчий директор «Фрідом Гаус» Дженіфер Віндсор.

В Україні, як зазначено в звіті, обмежені демократичні реформи, що вже було розпочалися, з часом зруйнувалися й зупинилися, й їм загрожує повний відступ назад. Таке саме приблизно становище і в Вірменії й Грузії.

В Афганістані, наприклад, верховенство закону переважно стоїть нижче, ніж «верховенство рушниці». У Пакистані головною перешкодою демократичним реформам є дедалі більша роль військових у владі й у суспільному житті. У Казахстані й Азербайджані існують авторитарні системи з обмеженими можливостями для політичного змагання.

Серед найрепресивніших держав світу в звіті називається Узбекистан, де чиняться «грубі порушення» прав людини й релігійних свобод.

Узбекистану в вівторок дісталося за невпинні політичні репресії й брак економічних реформ і від Європейського банку реконструкції й розвитку. Банк вирішив заборонити надавати Узбекистану більшу частину позик, хоча збирається й далі не відступати від підтримки тамтешніх реформ.

Європейський банк реконструкції й розвитку створив для Узбекистану власну методологію, пояснював напередодні його речник Джеф Гайдей: «…Ми визначили сім критеріїв. І ми домагалися, щоб Узбекистан засвідчив поступ за цими критеріями. Те, який вони робитимуть поступ, і визначить, якою мірою ми інвестуватимемо в цю країну».

Рішення Банку привітала інша правозахисна організація, «Г’юман Райтс Воч». Її представниця Вероніка Лейла вважає, що таке встановлення критеріїв має стати стандартним методом визначення поступу в демократичних і економічних реформах, зокрема в країнах післярадянського простору. Таким чином, на думку правозахисниці, Європейський банк реконструкції й розвитку міг би втілювати свій, так би мовити, «політичний мандат», що чітко давав би знати: цей банк було створено, щоб допомагати тим країнам реґіону, які дійсно поважають демократію й права людини.