Україна відкрилася для НАТО.

Віталій Портников Україна відкрилася для НАТО.
Москва, 9 квітня 2004 року.

“Україна відкрилася для НАТО”. Із такою публікацією виходить сьогодні газета “Комерсант-дейлі”, яка підкреслює, що тепер, після того як Президент України Леонід Кучма підписав ухвалений парламентом у березні Закон “Про вільне переміщення військ НАТО на території України”, Альянс може розгортати війська на кордонах країни, а також використовувати її як транзитну державу коли завгодно і скільки завгодно.

Як підкреслює газета “Комерсант-дейлі”, заступник міністра оборони України Ігор Тимофєєв вважає, що підписанням меморандуму, Президент свідчить про намір України продовжувати євроатлантичну інтеграцію. Для російської сторони, звичайно ж, підписання меморандуму не є святом. Взагалі, та полеміка, яка розгорнулася у Росії в зв’язку з розширенням Північноатлантичного союзу, деякими спостерігачами якраз і пов’язується із і взаєминами України і НАТО.

Інтернет-видання “Політ.ком.ру” задається питанням: чому російські політики саме зараз протестують проти запланованого вже заздалегідь розширення НАТО. Адже про те, що таке розширення відбудеться і про те, що територію балтійських країн будуть патрулювати літаки військово-повітряних сил країн-членів Альянсу, було відомо досить давно. Ніяких сюрпризів для Москви тут не виникло, і вона могла б протестувати раніше. Скажімо, в рамках давно вже працюючої ради “Росія-НАТО”.

Однак Москва вирішила протестувати саме зараз. І не випадково. Як вважають в Москві в поінформованих джерелах, бажання загострити полеміку із НАТО було пов’язане якраз із побоюваннями, що Україна буде все більш серйозно побудовувати свої взаємини із Північноатлантичним союзом, і що навіть теплі особисті контакти Президента України Леоніда Кучми з президентом Росії Володимиром Путіним не заважатимуть Києву йти і далі шляхом євроатлантичної інтеграції, і все, що зараз заважає Україні – це точка зору НАТО на українські стандарти, а не небажання Києва приєднуватися до Північноатлантичного союзу.

Так що Росія, намагаючись нагадати НАТО про те, що вона не задоволена його розширенням, грає, так би мовити, на випередження подій.