Прес-конференція Президента України Л. Кучми.

Марина Пирожук
Київ, 28 квітня 2004 - Президент України вважає,що за подіями у Мукачевому криється боротьба політичних сил за владу. Кучма наголосив, що зацікавлений у детальному аналізі ситуації в Мукачевому, і що він дав жорсткі доручення силовим структурам вивчити ситуацію і знайти винуватих. Він також зазначив, що мукачівські події негативно впливають на імідж України.

Говорячи про перспективи і можливості реалізації політичної реформи до президентських виборів, глава держави заявив, що Верховна Рада з правової точки зору може на поточнiй сесії проголосувати ще за два законопроекти про внесення змiн до Конституції. Кучма висловив упевненість у необхідності проведення політичної реформи, підкресливши, що для розгляду цих двох законопроектів є всі законні підстави, оскільки вони не розглядалися депутатами остаточно. Він також висловив переконання, що за цю процедуру парламентарії можуть взятися після травневих свят.

Коментуючи заяви окремих політиків від більшості про їхні наміри балотуватися у президенти, глава держави сказав, що це є гра, аби показати власну значимість. Він висловив переконання, що Янукович буде єдиним кандидатом від влади.

Відповідаючи на питання журналістів про рішення Національної ради України з телебачення і радіомовлення стосовно мовлення українською на телерадіоканалах, Кучма заявив, що в нього у розпорядженні є юридичний висновок про неконституційність такого рішення. Він також зазначив, що такі рішення не сприяють розвитку і популяризації української мови, оскільки величезна кількість населення України, особливо на Сході і в Криму говорить і думає російською мовою.