Міжнародні тактичні навчання миротворців у м. Еґері.

Василь Плоскіна
Угорщина, 5 травня 2004 – Цими днями завершуються міжнародні тактичні навчання миротворців у північноугорському місті Еґері. У них беруть участь 32 офіцери із 14 країн світу.

Тактичні навчання миротворців, організовані міністерством оборони Угорщини, проходять поблизу обласного центру північноугорської області Гевеш. Вони розпочалися 19 квітня і закінчаться 7 травня.

Майже три тижні тут відпрацьовують практичні завдання три десятки офіцерів з різних країн світу. Ці військові проходитимуть потім службу як міжнародні миротворці. На навчаннях поблизу Еґера вони засвоюють найнеобхідніші прийоми виживання в умовах сучасного бою. При цьому в офіцерів, за легендою тактичного навчання, відсутня зброя.

Звичайно, учасники тренінгу повинні вміти обходитися певний час без їжі або використовувати їстівні рослини даного кліматичного поясу. Хоча не це головне для військової людини, яка перебуває в зоні воєнного конфлікту. Передусім миротворцям не обійтись без знання топографії. Вони мають добре орієнтуватися на місцевості у будь-яку пору доби. Зараз у сучасній армії здебільшого використовують супутниковий зв’язок. Тому майбутній миротворець мусить навчитися користуватись і ним. Не менш важливо навчитися вибирати дорогу й уціліти на замінованій території. Ці та інші завдання вчаться вирішувати учасники IX-их міжнародних курсів військових спостерігачів в угорському місті Еґері. Набуті в Угорщині знання можуть з часом бути використані ними в різноманітних військових місіях під егідою Організації Об’єднаних Націй а також Організації з Безпеки та Співробітництва у Європі (ОБСЄ).

До речі, на початку 90-х років представником ОБСЄ у Чечні був угорець. Крім участі у роботі цієї організації, Угорщина нерідко посилає своїх миротворців, що мають відповідний мандат ООН, у різноманітні “гарячі точки” світу. У послужному списку угорських військових спостерігачів, наприклад такі зони міжнародних та етнічних конфліктів, як Сінайський півострів, Кіпр, Афганістан, Балкани, Пакистан та інші.