ЄС - економічний прогноз для нових членів.

Михайло Мигалисько
Прага, 12 травня 2004 - Економіки більшості із восьми центральних й східноєвропейських держав, які 1-го травня вступили до Європейського союзу й далі зростатимуть активніше, ніж у 15-ти західних партнерів - старих учасників цього міждержавного об’єднання. До такого висновку дійшли експерти Організації Економічного Розвитку та Співпраці (OECD). Тим часом міністри фінансів Європейського союзу не змогли домовитися із Швейцарією про посилення заходів, щоб у банках цієї альпійської країни не змогли знайти притулок капітали тих, які намагаються приховати їх від сплачування податків у країнах ЄС.

Із 30 держав повноправних членів Організації Економічного Розвитку і Співпраці поточного року найбільший економічний ріст, так як і минулого року, спостерігається у Сполучених Штатах Америки. Тим часом у 12 європейських державах, які належать до єврозони, тобто які послуговуються спільною валютою – євро, економіка зростатиме усього на 1,6% та на 2,4% наступного року. Натомість у західних сусідів України, тобто, в Польщі, Словаччині й Угорщині, а також у Чеській республіці ці показники будуть вдвічі вищими. Згадані 4 центральноєвропейські держави нараховують 85 % населення та економічного продукту із 10 держав, від травня приєднаних до ЄС. Слід однак зазначити, що в згаданих країнах і далі проблематичним є високий рівень безробіття та вдвічі нижча середня зарплата, ніж у західних європейських державах. Експерти Організації співпраці та розвитку дійшли також висновку, що світове відновлення економічного росту поки що оминуло континентальні держави єврозони. Тим часом у вівторок у Брюсселі міністрам фінансів Європейського Союзу знову не пощастило досягти домовленості про те, як подолати проблеми з приховуванням капіталу у швейцарських банках та униканням податків своїх громадян.

«Ми робимо геркулесові зусилля, щоб подолати цю проблему», - заявив Чарлі МекКріві, міністр фінансів Ірландії, яка нині головує в ЄС. МекКріві однак визнав, що проблема полягає в тому, що важко досягти спільного підходу до цієї проблеми серед 25-ти держав Європейського союзу. Якщо не буде узгоджено усіх питань, то не матиме сенсу проводити спеціальну зустріч з Швейцарією 19-го травня у цій справі, заявив він.

Диспут в ЄС довкола питання, як припинити відплив капіталу до швейцарських банків з метою уникнення податків, триває уже десять років. Минулого року швейцарська влада погодилася на компроміс – накласти 35-відсотковий податок на прибутки з капіталу іноземних громадян і повернути ці доходи державам постійного проживання тих капіталовкладників. В обмін на це Швейцарія домагалася можливості безпаспортного в’їзду своїх громадян у європейські країни. Однак Європейський Союз домагається, щоб Швейцарія застосувала також положення про співпрацю в боротьбі зі злочинністю проти тих, хто уникає сплати податків у країнах свого проживання. Слід однак зазначити, що Швейцарія не вважає ухиляння від податків злочином й домагається винятку у цій справі, з чим однак не погоджується Люксембург – один зі значних економічних центрів Євросоюзу.