Верховне вiче оборони Сербiї i Чорногорiї звiльнило від обов’язків керівника військової служби розвідки полковника Момира Стояновича й одночасно надало йому чин генерала. Оглядачi в Белградi намагаються вiдгадати, чи його покарали чи нагородили.

Михайло Рамач
Белград, 28 травня 2004 – Розвiдники, як правило, не часто розповiдають про свою дiяльнiсть. Та полковник Стоянович нещодавно в одному iнтерв’ю ствердив, що ним очолювана служба виявила данi щодо наявностi мережi мiжнародних терористичних органiзацiй у Косовi, в Чорногорiї та на пiвднi Сербiї, в районах, заселених етнiчними албанцями та iншими мусульманами. Вiн уточнив, що службi розвiдки вдалося влаштувати своїх агентiв у верхах сепаратистського руху в Косовi.

Чорногорськi урядовцi вiдразу обурено ствердили, що в республiцi жодних терористiв немає. Представник Генштабу заявив, що газета неточно передала слова полковника. А Стоянович нових iнтерв’ю не давав.

Албанськомовна преса у Приштинi тим часом нагадувала, що пiдроздiли, очолюванi Стояновичем пiд час кампанiї у Косові, були причетнi до воєнних злочинiв. Про це заявляли й представники правозахисних органiзацiй у Сербiї.

Чому ж тодi полковнику призначили чин генерала? Ймовiрно через його певнi секретнi заслуги, кажуть белградськi оглядачi. Вони додають, що Стояновича ймовiрно буде призначено командувачем одного з корпусiв Збройних сил.

Вiдкритим залишається питання, чому досвiдчений офiцер розповiдав журналiстам подробицi, про якi розвiдники зазвичай мовчать? Чи лише задля публiцитету, а чи в нього були полiтичнi або iншi мотиви? Немає сумнiву, що заява Стояновича про наявнiсть сербських шпигунiв у Косовi занепокоїла лiдерiв етнiчних албанцiв. Сербська полiцiя досi жодним словом не коментувала тверджень про iснування терористичної мережi на територiї республiки. Як i завжди, коли йде мова про секретнi служби, припущень є багато більше, анiж фактiв.