Конституційна реформа.

Зиновій Фрис Гості: Юлія Тимошенко - народний депутат України, керівник парламентської фракції, лідер партії "Батьківщина"; Олександр Мороз - народний депутат України, лідер Соціалістичної партії України (телефоном).









Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 25 червня 2004 року.

Зиновій Фрис

"Вечірня Свобода" в прямому ефірі у п’ятницю, 25-го червня. Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагає Ангеліна Шкуренко.

Добрий вечір!

Наші гості сьогодні: Юлія Тимошенко, народний депутат України, керівник парламентської фракції, лідер партії "Батьківщина"; Олександр Мороз, народний депутат України, лідер Соціалістичної партії України (телефоном).

Наші гості дискутуватимуть з приводу найсуттєвіших подій в Україні останніх днів, з приводу подій, про які говорять не лише в Україні, а й у світі. Це, зокрема, останнє голосування в парламенті щодо конституційної реформи, справа Гонгадзе та інші.

Наш постійний слухач і автор Равіль Ісламов з Ізмаїла на Одещині, до речі, член партії "Батьківщина", написав, зокрема, у своєму листі до Праги: “СПУ очолює мудра і чесна людина, "Батьківщину" очолює його найкраща учениця Юлія Тимошенко”.

Пані Тимошенко, для Вас слова члена Вашої партії, такі слова, - це несподіванка? Ви особисто вважаєте себе ученицею пана Мороза, як про це пише слухач? Юлія Тимошенко

Чесно кажучи, не зовсім так, тому що по гідності ученицею Олександра Олександровича може бути тільки Наталія Михайлівна Вітренко, яка починала в СПУ і потім вже продовжувала свою кар’єру самостійно.

Мені здається, що я в політиці набивала шишки, вчилася і набиралася досвіду самостійно.

Але ж завжди хочеться у всіх політиків бачити найкращі риси і хочеться дійсно і них вчитися іноді.

Зиновій Фрис

І зауважте, пані Юлію, що пише про це член Вашої партії.

Юлія Тимошенко

Ну непогано. Ми з СПУ великий шлях пройшли разом і на акціях, і на виборах, тому я не думаю, що це поганим є.

Зиновій Фрис

Дякую за такий вступ чи, радше, прелюдію до нашої передачі.

Перш, ніж ми перейдемо до питання про Конституційну реформу, про таке.

Пані Тимошенко, в мас-медіа сьогодні дискутується питання про те, знімуть чи не знімуть з Вас імунітет? Щоправда, "Українська правда" пише, що нове подання Генпрокуратури на Тимошенко залишиться, схоже, черговим фальшивим шухером для лідерки БЮТ.

Пані Тимошенко, що Ви думаєте з приводу подання Генпрокуратури? Чи справді це для Вас черговий фальшивий шухер?

Юлія Тимошенко

Після того, як подання було внесене, ми запропонували Генеральній прокуратурі повісити на своєму фасаді меморіальну дошку, де вони будуть зазначати дати подання і дати їх повернення з ВР без розгляду як невмотивовані, бездоказові, і як практично вони є свідченням політичних переслідувань.

Я думаю, що такий незникаючий інтерес знищувати мене на Банковій – це є свідчення того, що ми не втратили серйозну політичну форму, що ми є бійцями, які Адміністрація Президента має як головних ворогів саме тому, що ми дійсно можемо навести порядок.

А в країні, де наведений порядок, таким людям, як Кучма, Медведчук та іншим, просто місця не буде. І тому у них паніка.

Вони після того, як американське правосуддя сказало, що стосовно Лазаренка в мене ніяких порушень закону не було, після того вони мусять щось швидко шукати - вони знайшли Боровка, який є таємним працівником СБУ і одного свідка, крім Боровка, який є працівником Генпрокуратури і підпорядкований безпосередньо Кудрявцеву, який заступник Генерального прокурора України і людина Медведчука, тобто це є креатура Медведчука в Генеральній прокуратурі. Отакі дві людини. Боровко і працівник Генеральної прокуратури свідчать проти мене.

Мова йде про те, що на швидкоруч щось зробили, немає самого предмету хабара, не того, хто брав хабарі, ніяких свідчень, і навіть в тому фальсифікованому записі немає мови ні про хабар, ні про кошти, ні про суддів, тобто, як кажемо, можна і на рівному місці все знайти.

Мені дуже приємно, що вже профільні комітети ВР не можуть спокійно спостерігати за цим відвертим знущанням. Тому Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією сьогодні оприлюднив на прес-конференції рішення...

До речі, в Комітет входять люди з різних фракцій: входять люди і з більшості, і комуністи, і всі практично представляють в цьому Комітеті свої політичні сили, вони всі, за виключенням одного, хто утримався, одноголосно прийняли рішення, в якому є чотири пункти всього.

Один з цих пунктів – це розгляд подання на пленарному засіданні ВР не проводити, тому що воно невмотивоване, не містить конкретних доказів і будь-яких інших доказів вчинення будь-якого доказу.

А також вони запропонували дуже цікаву річ в своєму рішенні, що Генпрокуратура “відверто невмотивовано подала подання, в якому не наведені докази про наявність в діях Тимошенко ознак складу злочину. Це суперечить статтям Конституції, свідчить про політичне переслідування народного депутата”.

Вони навіть пропонують порушити кримінальні справи проти тих працівників Генеральної прокуратури, які настільки неприкрито кидають пусті обвинувачення у ВР.

Я вдячна своїм колегам з ВР, з Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією за те, що вони так щиро і відверто дали оцінку таким речам.

Я знаю, що ще це питання розглядалося на Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, де, до речі, є колишні правоохоронці, керівники СБУ, тобто достатньо серйозний комітет. Ми очікуємо на наступному тижні рішення цього Комітету.

Також правовий комітет взявся це розглянути.

Всіх дивує, що подання, яке так гучно розкрутили, має всього два аркуші тексту і жодних додаткових документів до цього.

Ви знаєте, просто знущання над ВР, не кажучи вже про нашу політичну силу. Але ж вони не досягнуть результату.

Зиновій Фрис

Пане Мороз, на Вашу думку, парламентська більшість і цього разу не наважиться мати справу з пані Тимошенко? Що Ви думаєте з цього приводу?

Олександр Мороз

Я думаю, що Ви трошки невірно поставили запитання, бо у Вас дуже така цікава була ремарка – “останнє подання”. Нам вже обридли ці подання.

Скільки може прокуратура звертатися з такими явно замовними речами до ВР. А очевидно, що більшість парламентська повинна покладатись не на те, як вона ставиться до Юлії Тимошенко чи ні.

Вона повинна покладатися на законність, дивитися, що це явно замовна справа. Бо якби було б щось серйозне, на мій погляд, уже б давно можна було оформляти відповідним чином.

А оскільки прокуратура в інших питаннях проявила себе відповідним чином, то ясно, що довіри їй не буде. Я не думаю, що ВР візьме на себе розглядати це дурне питання.

Зиновій Фрис

Пане Мороз, і я на початку наводив слова з листа нашого слухача, члена партії “Батьківщина” Равіля Ісламова з Одещини, в якому він, зокрема, пише, що Ви є, за його словами, чесним і мудрим керівником СПУ, а пані Тимошенко Вашою талановитою ученицею.

Чи вважаєте Ви себе наставником пані Тимошенко, як про це пише наш слухач, що Ви думаєте з цього приводу?

Олександр Мороз

Ви знаєте, з приводу я чув стільки анекдотів, що не варто їх, мабуть, розповідати на радіо.

Зиновій Фрис

Але це не анекдот, пане Мороз.

Олександр Мороз

Але я думаю, що Юлія Тимошенко має свій досвід і авторитет, має ту практику, яку треба, очевидно, здобувати багатьом ще політикам і вона не потребує наставництва.

Але вона аналізує ситуацію, яка є у політикумі українському (нерозбірливо). Я вважаю, що вона політик самостійний з відповідною підготовкою, практичним досвідом і здатністю робити правильні оцінки тоді, коли цього вимагають обставини.

Зиновій Фрис

Пане Мороз, ось зараз в прямому ефірі, Ви, лідер СПУ, і Юлія Тимошенко, лідер партії “Батьківщина”, дві такі потужні опозиційні сили. Багато мовиться про об’єднання цих сил плюс “НУ”.

Я хотів би, щоб в прямому ефірі зараз Ви, пане Мороз, і Ви, пані, Тимошенко, пояснили слухачам, що заважає Вам об’єднатися, що заважає вам на сьогоднішній день діяти так як цього хочете Ви на словах, але на ділі це якось не зовсім виходить і коаліційна угода і взагалі об’єднання.

В чому справа? Пане Мороз, з Вас розпочнемо.

Олександр Мороз

Я думаю, що це питання досить широке для того, щоб його висловити у короткий радіоефір.

В суботу у нас буде засідання політради, де будуть предметом обговорення матеріали нашого з’їзду чергового звітно-виборного, який буде 4 липня. Там торкатимемось і цього питання.

Мова йде про чітке визначення (нерозбірливо), які умови можуть бути передбачені або передумови для об’єднання зусиль тих чи інших політичних сил, які межі компромісу, які можуть партії до цього компромісу вдаватися.

Так ось в цьому контексті, ми так само, як і БЮТ і, зокрема, “НУ” є конкурентами нинішньої влади, ми хочемо цю владу у персональному складі усунути із політикуму.

Але відносно інших речей у нас позиції розходяться. Ми переконані в тому, що зараз треба вдаватися до зміни системи влади, створити такі механізми, щоб ніколи в одному кабінеті не було таких можливостей вирішувати всі питання життя в Україні.

А наші партнери чи колеги, наприклад, БЮТ, з якою ми тісно співпрацювали в акції “Повстань, Україно!” на противагу “НУ”, то вони вважають, що все це треба робити після того, як прийде, умовно кажучи, “добрий” президент.

Ми вважаємо, що це не конструктивна позиція і ми домагаємося спочатку внесення змін до Конституції, а на тій підставі тоді можна домовлятися про інші речі.

Юлія Тимошенко

Я буду не оригінальною і може дуже коротко відповім, що мені особисто і політичній силі, яку я очолюю нічого не заважає об’єднуватись.

І більш того, ми намагаємось прибрати з нашого шляху все, що навіть може завадити. У мене є переконання, на якому я стою вже декілька років, що прибрати з України весь цей політичний “хлам” старий можна тільки, якщо ми будемо разом хоча б три політичні сили: СПУ, БЮТ і “НУ”.

Ми і коаліційну угоду підготували і працюємо сьогодні з нею коаліційною угодою. Хочемо, щоб в будь-який момент виборчої кампанії І туру таке об’єднання сталося.

Я думаю, що все ж таки і СПУ і Олександр Олександрович теж чудово розуміють необхідність цього об’єднання. Думаю, що непотрібно казати, що все втрачено аж до моменту голосування в першому турі, тому що в будь-який момент навіть до 30 жовтня можуть об’єднатися у опозиційну силу.

Я думаю, що можливо це і з Олександром Олександровичем Морозом. Також оголосити одного кандидата. В цьому шлях перемоги. Я іншого шляху не бачу. Просто його не існує.

Зиновій Фрис

Місяць тому приблизно Ви сказали, якщо ці два джентльмени (Ющенко-Мороз) не домовляться, то Ви не виключаєте, що виставите свою кандидатуру на президентських виборах.

Пан Мороз також заявляв, що за певних обставин він виставить свою кандидатуру. Складається у оглядачів, в кожному разі таке враження, що на виборах буде 3 кандидати в президенти від опозиції.

Пане Мороз, скажіть, будь ласка, це Ваше глибоке особисте переконання, що Ви маєте шанс перемогти на президентських виборах, а чи Вас у цьому переконане Ваше оточення, зокрема, пан Вінський, Рудьковський?

Олександр Мороз

Я задоволений, що Ви знаєте по прізвищах оточення голови СПУ. Якщо вже і за кордоном про них говорять, то це вже добре.

Але вся справа в тому, що упевненість є безперечно. Ми ввійшли в другий тур виборів в 1999 році. У нас украли цю перемогу, ми це прекрасно розуміємо.

Але мова не йде в даному випадку про якісь персональні інтереси Мороза чи когось іншого. Мова йде про системні речі, мова йде про необхідність створення для держави таких умов, при яких би ніколи ніхто не посмів би узурпувати державну владу і при яких би за демократичної організації державного правління можна було б відстоювати ефективну економіку, не допускати корупцію, можна було б захищати права людини, можна було б обстоювати інтереси і суверенітет держави.

Всього цього немає, ми втрачаємо все це. Тому наша лінія в даному випадку послідовна, переконлива, ми тут не перед ким не стараємося показати у якомусь більш приватному вигляді, ми цю лінію проводимо багато років і Юлія Володимирівна може це підтвердити.

Зиновій Фрис

Пані Тимошенко, після схвалення парламентом більшістю у І читанні законопроекту № 4180 Ви заявили, що голосування це було повною поразкою політичної реформи і що восени бажаючих проголосувати буде ще менше, ніж зараз. Парламентська більшість, влада і пан Мороз вважають, що восени політреформа пройде.

Скажіть, будь ласка, пані Тимошенко, що Ви маєте на увазі під поразкою в той час, коли більшість вважає, що це далеко не поразка?

Юлія Тимошенко

Власне, ми тут маємо з Олександром Олександровичем діаметрально різні точки зору на цю всю реформу. До речі, я б хотіла процитувати члена СПУ Юрія Луценка, який сказав, що ця реформа змінює гасла “Кучму геть!” на “Кучму в прем’єр-міністри!”.

Я тут можу з ним погодитись і це є моє щире переконання, що в ніякому випадку неможливо цю реформу підтримати, бо наслідок цієї реформи – це передача влади більшості ВР, яка сьогодні і завтра і після виборів президента буде підконтрольна Кучмі, Пінчуку, Медведчуку, “донецьким” хлопцям. Вона буде повністю керована і вони можуть обрати свого прем’єр-міністра.

Я сказала, що поразка в 276 голосів в І читанні, тому що сьогодні вже очевидним є, що з просуванням до виборів все менше і менше буде людей в парламенті народних депутатів, які ще будуть боятися стати на бік зміни не тільки системи влади, а й людей діючих при владі.

Тому я думаю, що, власне, перед голосуванням реформи в другому читанні палких прихильників реформування політичної системи залишиться рівно стільки, скільки кількість членів фракції СДПУ(О), а вірніше, того, що від неї залишиться до виборів.

Я думаю, люди будуть сміливішими в парламенті, і будуть ставати на бік все ж таки здорових сил, які хочуть реформи. Але ж тоді, коли зміниться ВР, коли клани підуть з ВР, і коли можна буде розраховувати на чесну, порядну, працездатну ВР.

Який зміст сьогодні клановій більшості в парламенті передавати владу? В цьому немає ніякого змісту. І я навіть Олександра Олександровича хотіла запитати на цю тему – чи бачив він оцей модерновий варіант казки “Червоний капелюшок”. Є така казка, така вона нова. Там є такий “горе-лікар”, який довго дивився на вовчі сльози, і так йому стало шкода цього вовка, що він вставив підлій звірюці залізні зуби на його прохання. І одразу першим був з’їдений цей лікар.

Тому я хотіла запитати: чи не вставляємо ми цій “звірюці” просто залізні зуби цією конституційною реформою? І чи можемо ми трошки все ж таки потерпіти зміну системи влади, а спочатку прибрати кримінальні клани від влади?

Зиновій Фрис

Пане Мороз?

Олександр Мороз

Я думаю, що коли я відповідатиму на це запитання про Червону Шапочку і вовка, то я перейду вже на студентський анекдот. “Коли відповідаючи Червоній Шапочці, сам вовк почервонів, бо він помилився відносно того, що питала його Червона Шапочка. Навіть сказав і почервонів.”

Але тут про інше мова йде. Я ніколи не говорив про те, що буде прийнята політична реформа у вересні-місяці. Я сказав, що шанси на її прийняття не менші, ніж у квітні були.

І інше: щоб не пройшов Кучма на прем’єрську посаду, щоб не було наруги над змістом політичної реформи, треба щоб фракції “НУ” і БЮТ брали безпосередню участь у зміні системі влади. І можна було б при їх участі прийняти зовсім іншу модель зміни влади. Тому якщо зараз проводить хтось у прем’єри Кучму або хоче того, то це...

Зиновій Фрис

Пане Мороз, скажіть, будь ласка... Будь ласка, пані Юлія.

Юлія Тимошенко

Я можу декілька слів все ж таки додати. Я просто хочу сказати, що в політичних кулуарах кажуть, що політична реформа – це є проект по працевлаштуванню Медведчука і Кучми після виборів президента. Тому що їм просто не буде куди подітися, якщо не буде цієї реформи.

Олександр Мороз

Юлія Володимирівна, цей проект реформи я писав в ’99-му році, коли ще не було в проекті Медведчука біля Кучми. Він тільки його підтримав на виборах, і підтримали інші, хто сьогодні, здається, в опозиції, а тоді підтримали Кучму на виборах. Але я переконаний, що я не займався працевлаштуванням цих людей.

Юлія Тимошенко

Олександре Олександровичу, я не маю Вас на увазі. Я знаю, що Ви щиро і чесно на цю реформу працюєте все життя. Але ж єдине, що я хочу сказати – що для нас всіх мусить бути величезним і серйозним сигналом те, що Медведчук і Кучма протискають цю реформу в парламенті. Вони ж працюють не на Україну і не на перемогу опозиції. Вони працюють виключно на себе. І якщо вони так ретельно і так предметно взялися за протискання цих конституційних змін, то це їм потрібно, це їх рятує. Може, нам, з Вашими прекрасними напрацюваннями, із нашою підтримкою Вашим напрацюванням, просто зробити певну паузу. Ви знаєте, іноді пауза, вона приносить багато користі. Я ніколи не можу сказати, що це є така новітня ідея. Безумовно, цю ідею Ви і виплекали, Ви і йшли з цією ідеєю в парламент. Але ж мені здається, що кожній події є свій час. І Ви бачите, що зараз, коли Кучма вирішує йти на третій термін, він раптово припиняє працювати на реформу. Як тільки він вирішує, що він не пройде на третій термін, і він починає працювати на реформу, він себе бачить прем’єр-міністром. Тобто, в залежності від його рішень, він змінює і ставлення до політреформи. Я просто думаю, що якщо Леонід Данилович і далі буде розриватися так між посадами президента і прем’єра, в результаті він може просто сісти на шпагат, що в його віці може скінчитися важкими тілесними ушкодженнями, політичними, зрозуміло. І тому я не хотіла б, щоб ми йому підігравали в цьому.

Олександр Мороз

Наскільки я розумію, Ваша турбота – то Ви не б проти. Але не про те мова.

Я ще раз хочу сказати: ми не повинні таку річ серйозного стратегічного значення, як зміна системи влади, як внесення змін до Конституції, здійснювати під той чи інший персональний інтерес. Ми повинні працювати на державу. А, повірте, так само, як і Ви, так само, як я, думає багато-багато людей, в тому числі і в парламенті, тих, що сьогодні залежні від нинішнього режиму, від конкретних людей. А завтра вони будуть менш залежні і все вирішиться так, як слід.

Ми ризикуємо. Звичайно, тут є ризик. Але цей ризик менший, аніж залишити все так, як є сьогодні. Тому що навіть об’єднання трьох політичних сил ніяких гарантій для перемоги на виборах не дає. А потім вигравши навіть, треба використовувати, виходить такі ж самі недемократичні методи. Цього допускати не можна. Тому треба робити зміни в Конституцію. Я гадаю, що це є ключове питання, стратегічне завдання для всіх політичних сил, що дбають про інтереси держави.

Юлія Тимошенко

Олександре Олександровичу, а що ми будемо з Вами робити, якщо, не дай Боже, ця конституційна реформа восени пройде і прийде одразу після президентських виборів, а, може, навіть ще до президентських виборів Леонід Данилович прем’єр-міністром у ВР? Що ми будемо робити, як ми будемо дивитися суспільству в очі? В кожної події є свій час. І ми мусимо бути відповідальними за те, щоб теорію прив’язати до реальності. Крім того...

Олександр Мороз

Юліє Володимирівно...

Юлія Тимошенко

Так.

Олександр Мороз

У цієї справи часу нема. Вона може бути здійснена тільки до виборів. Після – ніколи вона не буде здійснена. Це одне. А щоб того не сталося, у парламенті є фракція Юлії Тимошенко, наша фракція, соціалістів, інших – щоб не пройшов Кучма на прем’єрство. Я не думаю, що це його дуже манить така перспектива. Давайте робити те, що потрібно для держави на багато років, а потім подивимося, що потрібно на нинішній період робити конкретно людям.

Юлія Тимошенко

А в нас просто не буде багато років, якщо він просто змінить свою назву. І я вам скажу, що ми з вами – вас 20, нас 19 – ми залишимося просто в меншості. І ми нічого не зможемо зробити, коли цей навал більшості буде обирати свої органи влади через цей парламент.

Зиновій Фрис

Пані Тимошенко, перервався зв’язок з паном Морозом. Пані Тимошенко, так преса, зокрема, сьогодні ставить питання: чи процес зближення соціалістів з об’єднаними соціал-демократами став незворотнім настільки, що повернення до тісної співпраці з правою опозицією найближчим часом не передбачається? Так ставить питання преса.

Чи Ви поділяєте таку – я не знаю – стурбованість, взагалі, постановку питання?

Юлія Тимошенко

Потрібно розділити це питання на дві частини. Перша частина: я впевнена, що Олександр Олександрович буде реєструватися кандидатом. Він буде брати участь в виборах. І, власне, він буде по перегонам президентським йти як кандидат.

Але друге питання: чи зможемо ми ще домовитися втрьох (я маю на увазі Віктора Андрійовича, нашу політичну силу і Олександра Олександровича Мороза)? Хоча б за декілька днів до реального голосування в першому турі все ж таки об’єднати зусилля разом з соціалістами? Я вірю в те, що навіть якщо він піде, у нас є цей шанс перед самими виборами, в день виборів, за один день до виборів все ж таки об’єднати наші зусилля. Знаєте, надія просто не мусить зникати. Ви знаєте, що і мрія, і надія народжує реальність. І я хочу, щоб така реальність народилася, і не скидаю це з рахунків.

Зиновій Фрис

Пан Мороз до нас знову долучився. Пане Мороз, пані Тимошенко відповідала на питання, яке сьогодні ставить преса: чи процес зближення соціалістів з об’єднаними соціал-демократами став незворотнім настільки, що повернення до тісної співпраці з правою опозицією найближчим часом не передбачається?

Олександр Мороз

Я хочу сказати, що ця бредня, а іншої оцінки я не можу дати, мене просто звільняє від необхідності щось коментувати. Мені тільки прикро, що вперше в ефір вийшла ця ідея, чи ця думка, або провокація із-під пера Юлії Тимошенко.

Шкода, що це так було. У мене є з цього приводу певні аргументи, я їх зараз використовувати не буду, але хочу сказати, що це навіть за змістом двох партій, тих ліній, які ми відстоюємо, це просто неймовірна дурниця.

Тому що Соціал-Демократична партія об’єднана – ніяка не соціал-демократична, це політична партія, яка обслуговує конкретні клани, їх інтереси.

Ми опозиційна партія з 1993 року, ми виступали проти цього режиму послідовно. Я вже не кажу про те, що там Медведчук проти мене судову справу веде і направляє рішення судові так, як він хоче (причому за цілком видуманими обставинами).

Юлія Володимирівна сама відчуває, як працює режим через її близьких, близьких, через те, що сваволя робиться в слідчому ізоляторі.

Іншого плану справа, я так розумію, але тим не менше, характер їх і причини однакові. Вже не кажу про те, що ми заблокували прохід есдеків у Соцінтерн.

І ми не дамо їм освоювати лівоцентриську нішу в політикумі України. Це вже інші деталі. Тому ці всі видумки, я розумію, це все те саме, що в 1999 році мені “пришивали” (вибачте за грубе слово) справу Лазаренка.

Тепер виявилося, що ті, хто “пришивали”, мають безпосереднє відношення до справи Лазаренка, причому це вже доведено в юридично-судовому порядку.

Я думаю, що і до цього всього дійде, але ще раз повторюю, що коментувати дурниці я просто не можу, бо вони такі є, що, мені здається, соромно до них опускатися.

Зиновій Фрис

Скажіть, будь ласка, що все ж таки найбільше роз’єднує на нинішній день “НУ”, “Батьківщину” і СПУ?

Юлія Тимошенко

Власне, я хочу трошки сказати Олександру Олександровичу, що питання його було не відносно його співпраці з СДПУ(О), а було питання щодо роз’єднання з правим сектором, малася на увазі “НУ”.

І просто те, що Олександр Олександрович почав відповідати на співпрацю з СДПУ(О) – це значить, що у нього болить така проблема, що все ж таки ...

Олександр Мороз

Ви так питання поставили.

Зиновій Фрис

Ні, ні, ні.

Юлія Тимошенко

Ні.

Зиновій Фрис

Ви не зрозуміли, я сказав, що так питання ставить преса.

Олександр Мороз

Ви ж теж преса.

Юлія Тимошенко

Питали про роз’єднання з правим сектором.

Зиновій Фрис

Це не наше запитання, це не наше запитання.

Юлія Тимошенко

Я просто хотіла сказати ще раз, що я вірю, що ми наші зусилля об’єднаємо. І те, що зараз Олександр Олександрович так прокоментував мою аналітику, я ще раз хочу підкреслити, що я дійсно говорила про те, що Медведчук, у якого немає політичної перспективи, у якого немає нічого, якщо переможуть здорові політичні сили, він шукає собі на майбутнє певну опору.

І та опора його, безумовно, в конституційній реформі. І він хоче бачити Олександра Олександровича партнером в усіх своїх починаннях. Але ж я чітко сказала, що Олександре Олександровичу, не можна з цим погодитися. Тому я думаю, що будь-які мої висновки не потрібно називати недолугими або групими, якимись упередженими.

Олександр Мороз

Юліє Володимирівно, але в тій же аналітиці Ви сказали про те, що можливе об’єднання Пінчука, Кучми і Ющенка, якщо Ви запрошуєте мене до такої опозиційності, то виходить, що Ви хочете, щоб я був в одній команді з ними.

Ну вибачте мені, це також мабуть некоректно. Тоді давайте в комплексі пояснювати, чим викликана така мотивація і Ваші аргументи.

Я думаю, що давайте ми цієї тими зараз не будемо обговорювати. Є проблема і є те, що як питав Зіновій, що нас роз’єднує. Нас роз’єднує ставлення до системи влади в державі.

Якщо вона буде така, як нині, то ми будемо самостійними в нашій боротьбі, ми доб’ємося згодом, пізніше доб’ємося таких перемін. Якщо таких перемін не буде, як тепер, тоді (скоріше за все, їх ще довго не буде), але цим ми даємо підставу передавати владу від одних олігархів іншим олігархам.

Це неможливо, це неприпустимо, це повністю суперечить нашим програмним установкам, нашому баченню перспективи.

Юлія Тимошенко

Пане Зиновію, я просто хочу сказати Олександру Олександровичу, що я глибоко концептуально не погоджуюся з тим, що пропонується.

Справа в тому, що ми не маємо права відбирати владу з рук народу. Сьогодні народ має право обирати і народного депутата, який займається законодавчою діяльністю, і повноцінного Президента країни, який може виконати все, що він обіцяє людям.

Що робить конституційна реформа?

Олександр Мороз

Ви хочете сказати, що народ хоче те, що він має сьогодні?

Юлія Тимошенко

Він просто забирає одне право...

Олександр Мороз

Ви хочете залишити ті ж правила.

Юлія Тимошенко

Олександре Олександровичу, у людей забираємо одне право – обирати повноцінного Президента.

Олександр Мороз

Яке?

Юлія Тимошенко

Власне, обирати Президента з повноваженнями і передаємо це право ВР, депутатам, щоб вони були посередниками між виконавчою гілкою влади і народом.

Навіщо народу такі якісні посередники, такі, як депутати, які ні про що практично...

Олександр Мороз

Чому цього всього сьогодні немає, чому немає системи, яку ви сьогодні відстоюєте?

Юлія Тимошенко

Тому що немає одного розділу в Конституції дієвого, і законів немає, де буде відповідальність Президента перед народом і контроль за Президентом, щоб ми мали можливість, коли бачимо, що попадає ще один Кучма, щоб народ мав важелі в руках прибрати його за тиждень, а не терпіти п’ять років.

Але ж те, що ми не маємо...

Олександр Мороз

Пані Юліє, Юліє...

Юлія Тимошенко

...контролі і відповідальності Президента, це не значить, що у народу треба забирати право його обирати і передати...

Олександр Мороз

Вибачте...

Юлія Тимошенко

...і передати їх депутатам.

Олександр Мороз

Нас слухають люди, і можуть подумати, що це правда. В Конституції все це є, але все це заблоковано тим же Президентом. І ми вносимо зміни для того, щоб ніхто не мав змогу заблокувати такі противаги сваволі, щоб нікому не вдалося узурпувати владу.

Її треба вирвати з одного кабінету, її треба розосередити між парламентом, урядом і Президентом. Все це передбачено і в меморандумі, який ми з Вами разом підписали, все це передбачено.

Ми точно слідуємо букві і духові цього меморандуму.

Юлія Тимошенко

Олександре Олександровичу, ми мусимо вирвати владу у кланів, а не віддати цю владу кланам в парламенті, які повністю будуть нею користуватися виключно на свою користь і свої інтереси.

Я, наприклад, ніколи не буду прихильником того, щоб у народу забрати право обирати Президента. Дайте додаткові права народові, але не забирайте.

Олександр Мороз

Це високі слова, за якими немає реальності.

Юлія Тимошенко

Ну навіщо?

Олександр Мороз

Очевидно, що слухачі, які чують нас зараз, зрозуміли, що заважає нам об’єднати зусилля повністю, але ми їх об’єднаємо у боротьбі проти нинішнього режиму.

Відносно зміни системи влади, на превеликий жаль, ми на сьогодні по різні сторони, але, я думаю, що це минеться.

Юлія Тимошенко

Олександре Олександровичу, я впевнена, що ми будемо разом, я впевнена, що ми разом будемо усувати клани, пройде реформа чи не пройде реформа.

Президентські вибори ми мусимо вигравати, а це тільки разом. Я з великою повагою до Вас ставлюся, з великою надією на те, що Ви знаєте ситуацію не гірше, ніж я, що Ви маєте таємний план, як все-таки нам об’єднати три політичні сили, як нам перемогти на президентських виборах.

Я знаю, що ми переможемо.

Олександр Мороз

Я маю не таємний, а відкритий план, як добитися назавжди таких термінів в державі, щоб не дали поділятися узурпаторам при владі. Підтримайте мене в цьому відношенні, і Ви побачите, як все на місце. Ми і владу усунемо, і все зробимо так, як треба.

Юлія Тимошенко

Олександре Олександровичу, я завжди...

Олександр Мороз

Давайте зробимо це, там тоді знімаються всі проблеми.

Юлія Тимошенко

Олександре Олександровичу, я завжди поруч з Вами у чесній справі.

Зиновій Фрис

На жаль, наш час закінчується. Сьогодні в ефірі “Вечірньої Свободи” дискутували два народних депутати: Юлія Тимошенко і Олександр Мороз.

Дякую гостям, дякую слухачам. Передачу вів Зиновій Фрис.