Україні знову загрожують санкції ПАРЄ.

Марина Пирожук
Аудіозапис:

Київ, 30 квітня 2004 року - Якщо Україна не прислухається до порад ПАРЄ, то уже найближчим часом проти неї можуть застосувати жорсткі санкції, аж до виключення з Ради Європи. Про це у середу в Києві попереджали члени постійної делегації Верховної ради у Раді Європи. За їхніми даними, у Страсбурзі занепокоєні тим, що в Україні збираються змінити Конституцію перед виборами. Минулого тижня Верховна рада України ухвалила у першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції.

У поширеній 22-го червня заяві Моніторингового Комітету ПАРЄ зазначається, що конституційна реформа необхідна, одначе вона повинна бути проведена у демократичний, прозорий спосіб, у повній відповідності Конституції та з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. Комітет ПАРЄ також рекомендує Україні дочекатися для цього завершення президентських виборів. У цьому зв”язку президент ПАРЄ Петер Шидер звертався до голови ВР України Володимира Литвина з проханням ознайомити українських законодавців з позицією Асамблеї перед голосуванням змін до Конституції. Одначе, за словами народного депутата Сергія Головатого, цього не було зроблено. Головатий оцінює це як неповагу української влади до європейської інституції, членом якої є Україна.

Заступник глави АП Василь Базів, коментуючи заклик РЄ, порадив керівництву Верховної Ради краще пояснювати перебіг конституційної реформи, щоб її об''єктивно оцінювали за кордоном.

Тим часом Сергій Головатий наголошує, що в разі якщо Україна не дослухається до порад Асамблеї і цього разу, то її можуть виключити з Ради Європи.

Сергій Головатий: "На мій погляд, те що я бачив, те, що я чув реакції і Волвенд, і Северинсен, і Шідера, і інших депутатів, вони сказали, що далі так тривати не може. Уже Україна слухалася 8-9 разів, постійно попередження. Якщо не зупиниться цей процес, то ми можемо очікувати на гостроту ситуації на жовтневій сесії. Тому що такого гострого документу по Україні як інформаційний меморандум ще не було. Всі попередні доповіді були трохи м''якші".

Голова постійної делегації ВР в ПАРЄ Борис Олійник каже, що українська делегація докладає максимум зусиль для пом”якшення ситуації довкола України. Водночас він наголошує, що черговим випробуванням для України будуть президентські вибори у жовтні. Олійник також повідомив, що Доповідачі Моніторингового комітету ПАПЄ Ханне Северинсен і Ренате Вольвенд планують відвідати Україну в серпні цього року. Вони вивчатимуть політичну ситуацію в країні напередодні виборів, а перші міста, які вони відвідають будуть Донецьк і Дніпропетровськ.