Електоральні настрої та рівень підтримки потенційних кандидатів на посаду Президента України.

Сергій Собуцький
Результати соціологічного опитування населення України, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень та Українським центром політичного менеджменту. Опитування проводилося з 9 до 15 червня 2004 року в усіх областях України, АР Крим та місті Києві. Усього опитано 2100 респондентів віком від 18 років і старше.

Відповідаючи на пряме запитання "Скажіть, будь ласка, якби президентські вибори відбувалися найближчої неділі і в бюлетень для голосування були внесені такі кандидати, то за кого з них Ви проголосували б? Назвіть одне прізвище", найчастіше респонденти висловлювали готовність проголосувати за В. Ющенка (24%), на другому місці - В. Янукович (16%).

Аналіз розподілу відповідей залежно від статі вказує на те, що спостерігається незначне розходження в електоральних уподобаннях чоловіків та жінок. За рахунок того, що представниці жіночої статі частіше обирають варіант відповіді "важко відповісти", їхня електоральна підтримка кандидатів є дещо нижчою, якщо порівнювати з чоловіками, однак за рахунок наявного демографічного ухилу саме їхня позиція багато в чому визначатиме розподіл голосів.

Найбільшою мірою бажання голосувати за В. Ющенка виражені в Західному регіоні, найменшою -в Східному та Південному регіонах та в АР Крим; за В. Януковича -найбільшою мірою в Східному та Південному регіонах, найменшою - на Заході, в Північному та Центральному регіонах та в Києві.

П. Симоненка найчастіше підтримують у Східному, Південному та Центральному регіонах та в Криму, найрідше - на Заході та Півночі.

О. Мороз має найбільшу підтримку в Центральному регіоні, найменшу -на Сході, Півдні, АР Криму та м. Києві.

Ю. Тимошенко найбільш популярна в Західному та Північному регіонах.