В Одесі протестують проти “тиску адмінресурсу”.

Петро Каландирець
пікет біля Одеської обласної прокуратури
Одеса, 29 липня 2004 - 29 липня біля приміщення Одеської обласної прокуратури активісти коаліції “Свобода вибору” провели пікет. Організатори акції протестували проти, за їніми словами, “тиску на працівників галузі охорони здоров’я і житлово-комунальних підприємств з метою збирання підписів на користь Віктора Януковича, як кандидата на посаду Президента України”.

І хоча жертв тиску адмінресурсу на пікетуванні не було, організатори акції (а це партії з блоку “Наша Україна”, блоку Юлії Тимошенко і організації “Громадянський виконком”) стверджують, що факти такі мали місце. І підтвердженням цього є листи, які надходили, зокрема, на адресу одеської незалежної газети “Юг”, регіонального представництва Віктора Ющенка.

пікет біля Одеської обласної прокуратури
Говорить лідер Одеської організації “Громадянський виконком” Андрій Іщенко: “Просто приходять люди і розповідають про такі факти. Вони обурені порушеннями Закону України “Про вибори” і вимагають припинення тиску. Так було у школах Суворовського району Одеси. Там проводилося зібрання вчителів, де їм роздавали підписні листи за Віктора Януковича. Такі факти виявлені у міській лікарні №12”.

Пікет протесту триває в Одесі вже третій день. Але, реакції з боку влади немає жодної.

Андрій Іщенко: “Реакція влади - це зачинені двері кабінетів. Вчителі і медики на нашому боці. Ми відчуваємо їхню підтримку”.

Заступник прокурора Одеської області Юрій Полієнчук спілкується з керівником організації "Громадянський виконком" Андрієм Іщенко
Керівник організації “Громадянський виконком” Андрій Іщенко 29-го липня мав зустріч і з чільними працівниками Одеської обласної прокуратури. На цій зустрічі стало відомо, зокрема, що лист керівника представництва блоку “Наша Україна” Володимира Курінного надійшов до прокуратури лише в день проведення акції, а тому відреагувати на нього не було жодної можливості.

У прокуратурі запевнили, що заяв з подібними скаргами від інших мешканців Одеси не отримували.

В інтерв’ю радіо “Свобода” заступник прокурора Одеської області Юрій Полієнчук сказав: “Заява пана Курінного буде перевірена у встановленому законом порядку: об’єктивно, повністю і всебічно”.

До розслідування планується залучити і прокуратуру міста Одеси. Але народний депутат України Петро Порошенко на прес- конференції в прес-центрі газети “Юг” висловив сумнів у здатності органів прокуратури припинити порушення Закону “Про вибори”.

“Я можу про це стверджувати, що Генеральна прокуратура України перетворилася на виконавця політичних замовлень. Реальною боротьбою зі злочинністю Генпрокуратура не займається і найближчі 97 днів займатися не збирається. Я абсолютно переконаний, що через 97 днів Генеральна прокуратура почне виконувати функції нагляду за законністю”.

Учасники прес конференції в редакції одеської газети "Юг"
На прес-конференції слово мав і народний депутат України Юрій Кармазин. До нього так само надходили скарги від мешканців Одеси.

“Фактично, вважає Юрій Кармазин, за такі дії Віктор Янукович має бути знятий з виборчих перегонів. На це має реагувати Центральна виборча комісія”.