“5 канал” захищатиме свої права у суді?

Марина Пирожук
Київ, 5 серпня 2004 року.

Марина Пирожук

Керівництво "5 каналу" планує подавати судовий позов до суду у зв’язку з відключенням трансляції програм телеканалу у Дніпропетровську.

Про це радіо “Свобода” повідомив голова правління "5 каналу" Владислав Лісовський . Як відомо, днями кабельний оператор "Фальстап", який обслуговує 60 тисяч абонентів, припинив трансляцію цього каналу, пояснивши такі дії технічними причинами.

Керівництво "5 каналу" бачить в цьому виключно політичне підґрунтя. А в АП заявляють, що не чули про проблеми "5 каналу".

Голова правління “5 каналу" Владислав Лісовський каже, що подібні проблеми телеканал має наразі у Запоріжжі, а ще раніше "5 канал" було відключено з усіх кабельних мереж Донецької області.

За словами Лісовського "5 канал” отримав офіційного листа від кабельного оператора "Фальстап", в якому пояснюється факт відключення телеканалу технічними причинами.

Владислав Лісовський

В цьому листі пишуть мені, що у відповідь на мою претензію, тому що ми вже висловили свою претензію на припинення трансляції нашого каналу, хоча у нас є угода, згідно якої вони не мають права це робити, без попередження і таке інше.

Тому ми висовуємо претензію, а вони відповідають, що у відповідь на нашу претензію повідомляють, що з 3 серпня трансляція програм “5 канал” не здійснюється з технічних причин.

Не пишуть, з яких саме, а пишуть, що сподіваються в найближчий час дані проблеми будуть вирішені. Тобто це така відписка.

Нема технічних причин, тому що у приватній розмові вони натякнули, що це проблема суто політична, що ця проблема вирішується нагорі.

Це ж саме відбувалось і відбувається в Донецькій області. Фактично, в приватних беседах вони кажуть, що цього не можуть зробити, нам натякнули, що вимкніть, бо буде те, що відбулося з “Волею-кабель”, з керівництвом цієї кабельної мережі.

Нам нічого не залишається, як у суді доводити свої права, тому що в ліцензії майже усіх кабельних мереж, які нас вимикають на сьогодні, присутній “5 канал”, в цьому випадку вони порушують умови ліцензії.

Марина Пирожук

Водночас Лісовський наголошує, що вони б хотіли у мирний спосіб вирішити проблемні питання з кабельними операторами, оскільки розуміють, що на них тиснуть згори.

Заступник голови парламентського комітету з питань інформаційної політики України Юрій Артеменко заявляє, що такий тиск на незалежні ЗМІ триватиме і надалі.

Юрій Артеменко

Я думаю, що це розвиток подій після Донецьку. Там було видно, як відключили “5 канал”, і в інших містах відключення продовжується, це просто тенденція і показник того, що люди бояться.

Це дві тенденції, бо перша тенденція – влада сама наказує закрити канал чесних новин. Або власники операторів кабельних мереж, вони не бояться і йдуть на те, щоб припинити мовлення “5 каналу”, ніж мати будь-які проблеми з владою.

Марина Пирожук

Керівник управління інформаційної політики адміністрації Президента України Сергій Васильєв тим часом заявляє, що вперше чує про проблеми “5 каналу”, і що влада до цих проблем не причетна.

Сергій Васильєв

Я почув про проблему “5 каналу” вперше.