Арештовані рахунки найбільшої нафтової компанії Росії.

Марія Щур
Прага, 2 вересня 2004 – Московський суд погодився на вимогу Генеральної прокуратури щодо арешту рахунків промислової групи Юкос. Заарештовані всі рахунки компаній, що належать до групи Юкос. Загальна сума заморожених фондів становить понад 2,5 мільярди доларів. Компанія заявляє, що ці дії влади перешкодять виробництву нафти.

За словами представників Юкоса, арешт рахунків стосується усіх без винятку підрозділів компанії і «не дає змоги проводити операції, включно з виплатою зарплат, податків, та оплати за операції, пов’язані з діяльністю компанії». Також у заяві компанії мовиться про те, що ці дії призведуть до припинення робіт у регіональних відділеннях Юкоса, що може викликати соціальні заворушення.

Крайній термін для виплати податкової заборгованості Юкоса сплив на початку цього тижня. Компанія мала виплатити майже 3,5 мільярди доларів заборгованих податків за 2000 рік.

Багато оглядачів висловлювало побоювання, що проблеми Юкоса зі владою можуть призвести до падіння виробництва в компанії. Однак поки що цього не сталося. За даними міністерства енергетики Росії, Юкос навпаки, збільшив виробництво нафти протягом останніх місяців, незважаючи на попередження компанії про можливе падіння видобутку нафти. Занепокоєння західних країн з приводу можливого зменшення російського експорту було настільки великим, що запевняти у надійності поставок мусив сам російський президент Володимир Путін:

«Якщо 2003 року Росія експортувала 228 мільйонів тонн нафти, то цього року ми сподіваємося сягнути 255 мільйонів тонн експорту російської нафти. Видобування збільшують усі без винятку російські компанії. І робитимуть це і в майбутньому».

Однак західні експерти переконані, що російська влада має на меті розбити Юкос на окремі компанії, і якщо такий розподіл станеться, то, на думку аналітиків британської компанії “Economist Intelligence Unit”, це обов’язково вплине на російський нафтовий сектор. Вони не виключають, що Кремль хоче повернути Юкос під контроль держави, що навряд чи сприятиме притоку інвестицій до компанії та збільшенню виробництва.