Побудова Україною судноплавного каналу “Дунай – Чорне море” має не лише економічне, але й геостратегічне значення, оскільки порушує монополію Румунії у гирлі Дунаю

Про це заявила сьогодні на брифінгу Посол з надзвичайних доручень Міністерства закордонних справ України Наталія Зарудна.
Про це заявила сьогодні на брифінгу Посол з надзвичайних доручень Міністерства закордонних справ України Наталія Зарудна.

Вона повідомила про мету презентації українського проекту нового каналу: “Роз’яснити якомога ширше міжнародній спільноті, в тому числі міжнародним організаціям та окремим країнам, про сутність тих питань, які ми вирішуємо, організовуючи власний судновий хід “Дунай-Чорне море”. Наша делегація від’їжджає до Відня. Це достатньо представницька делегація, в яку входять, окрім представників Міністерства закордонних справ, а також Міністерства природи, Міністерство транспорту, Академія наук. Ми сподіваємося, що на засіданні міжнародної комісії із захисту річки Дунай ми зможемо організувати презентацію нашого проекту”.

Будівництво каналу “Дунай – Чорне море” у гирлі Бистре, де розташований один з найбільших у Центрально-східній Європі заповідників, викликало протест багатьох міжнародних екологічних організацій. Особливо критикувала рішення України Румунія. Але українська сторона продовжила будівництво, мотивуючи це рішення економічною необхідністю.