На мунiципальних виборах, що в недiлю вiдбулися у Сербiї, здобули перемогу двi опозицiйнi партiї. Це додатково дестабiлiзувало владу Воїслава Коштуницi. Все ж президент Борис Тадич і голова уряду згоднi в тому, що не треба поспiшати з призначенням дострокових парламентських виборiв.

Михайло Рамач
Белград, 23 вересня 2004 – Найбiльше депутатських мiсць у мiських радах здобули проєвропейськi реформатори президента Бориса Тадича та ультранацiоналiсти гаазького пiдсудного Воїслава Шешеля. З огляду на полiтичну орiєнтацiю цих двох партiй, їхнє спiвробiтництво в органах мiсцевого самоврядування неможливе. Через це радикали уже в понедiлок запропонували Коштуницi сформувати коалiцiю на мiсцях. А представники президентської партiї, котра також перебуває в опозицiї, заявляють про готовнiсть спiвпрацювати з прем’єрськими правоцентристами.

Голова уряду вiдклав остаточну вiдповiдь. Та окремi його спiвробiтники виступають проти будь-яких зв’язкiв з ультранацiоналiстами. На їхню думку, партiя в другому турi повинна надати пiдтримку кандидатам партiї президента Тадича. Щодо Парламенту Сербiї, в ньому залишається статус- кво: влада Коштуницi утримується завдяки соцiалiстам.

I президент i прем’єр згоднi в тому, що такий розклад сил призведе до надзвичайних парламентських виборiв. Проте i Тадич i Коштуниця в окремих заявах зазначають, що з виборами не треба поспiшати. Точнiше, що спершу треба ухвалити конституцiю Сербiї. Тут знову з’являються радикали. Вони нагадують, що для ухвалення конституцiї необхiднi i їхнi голоси. Пiдтримку конституцiї вони обумовлюють поступками в органах мiсцевого самоврядування.

На белградськiй полiтичнiй бiржi цiна акцiй Коштуницi пiсля виборчої поразки рiзко впала. Навiть якщо б хотiв, вiн не може одночасно подати руку й реформаторам, i ультранацiоналiстам. Та не можуть i вони без нього. Згiдно з опитуваннями громадської думки, бiльшiсть громадян виступає проти призначення дострокових виборiв, оскiльки і пiсля них нiхто не матиме абсолютної бiльшостi. Через це оглядачi роблять висновок, що немає iншої можливості, крiм створення тимчасових коалiцiй, якi не сприятимуть полiтичнiй стабiлiзацiї подiленої Сербiї.