Сповнилося чотири роки вiд скинення режиму Слободана Милошевича в Сербії.

Михайло Рамач
Белград, 6 жовтня 2004 – Драматичнi подiї, що вiдбулися наприкiнцi вересня та на початку жовтня 2000 року, тодi називали сербською оксамитовою революцiєю. А нині белградська преса зазначає, що масова ейфорiя згодом перетворилася на масове розчарування.

“Доброго ранку, демократiє!”- такими словами сербська преса 6 жовтня двохтисячного року повiдомила про захоплення пiкетувальниками будинкiв парламенту, державного телебачення та iнших iнституцiй. На перших сторiнках було надруковано звернення до громадян новообраного президента Югославiї Воїслава Коштуницi.

Демонстрацiї в Белградi та iнших мiстах розпочалися 25-го вересня, коли режим Слободана Милошевича вiдмовився визнати результати виборiв. А опозицiя була упевнена, що її кандидат Коштуниця здобув перемогу. Протести очолював динамiчний лiдер Демократичної партiї Зоран Джинджич. Головну роль в них вiдiгравали члени руху “Опiр”, символом якого був кулак. Нагадаємо, що тим самим символом згодом користувалися грузинськi демонстранти проти режиму Шеварднадзе. “Опiр” виступав пiд ефективним і масово прийнятим гаслом: “З ним покiнчено!” “З ним” означало - з Милошевичем.

Влада спершу призначила другий тур виборiв, стверджуючи, що в першому жоден кандидат не набрав бiльше половини голосiв. Оскiльки об’єднана опозицiя не хотiла другого туру, режим повiдомив, що мандат Милошевича не завершився , що вiн має залишитися на посадi ще вiсiм мiсяцiв. Це переповнило чашу терпiння. Розпочався генеральний страйк. Полiцiя не була в силi стримати колони, якi 5-го жовтня рушили до столицi з усiх країв Сербiї.

Армійські генерали вiдкинули вимогу Милошевича, щоб військо захищало урядовi будинки в Белградi. А керівництво поліції знехтувало президентським наказом стрiляти в демонстрантiв. Через це переворот завершився без кровопролиття.

Процес розбудови демократичного суспiльства й перебудови економiки став болючим для бiльшостi населення. Олiгархи, що розбагатiли за часу влади Милошевича, багатiють i нинi. Югославiю перейменували на державне об’єднання Сербiя i Чорногорiя. Колишнього президента судять за воєнні злочини. Зорана Джинджича вбили. Воїслав Коштуниця очолює уряд Сербiї.

Коалiцiя демократичних сил розпорошилася, так само й рух “Опiр”. На полiтичнiй аренi зростає вплив ультранацiоналiстiв. Через це нiхто офiцiйно не вiдзначав рiчницi оксамитової революцiї. Її згадала лише преса, роблячи висновок, що революцiя зупинилася на пiвдорозi.